Logo 3B-krant.nl


. “Het idee om zelfstandig wijnadviseur te worden, rijpte al jaren in mijn hoofd. Provinto bestaat bijna een half jaar. Foto: Ronald Stam
. “Het idee om zelfstandig wijnadviseur te worden, rijpte al jaren in mijn hoofd. Provinto bestaat bijna een half jaar. Foto: Ronald Stam

In de ochtend proeven is het beste

Hans van Stam (47) matcht met zijn bedrijf Provinto de persoonlijke smaak van mensen aan wijnen uit zijn assortiment van ongeveer 400 verschillende soorten. De Bleiswijkse vinoloog en wijnadviseur denkt dat de roséwijn Grenache deze zomer de harten verovert.

Bleiswijk - Veel mensen drinken graag wijn, maar weten niet precies welke smaak ze hebben. Iets zoet of droog. Rood of wit. Provinto helpt die basiskennis verder te ontwikkelingen naar een persoonlijk wijnprofiel. "Ik vraag mensen naar hun voorkeuren. Hoe vaak ze wijn drinken. Hoeveel ze eraan besteden. Of ze van fris en fruitige smaken houden. Of van volle smaken. Welke druif ze prefereren. Uit welke streek hun favoriete wijnen komen. Welke smaken en geuren hun voorkeur hebben. Aan de hand van de wijnwizard op de website, rolt daar dan een gepaste wijn uit", vertelt Van Stam in een bedrijvenpandje op de rand van Bleiswijk.

Hans van Stam werd geboren in Koudekerk aan den Rijn, woonde in Voorburg en Den Haag en verhuisde 13 jaar geleden naar Bleiswijk. Van Stam werkte jarenlang in de financiële sector. Als interim-manager voor banken en verzekeraars. In die tijd had hij ook al een passie voor wijn. Die was ontstaan toen hij de Hotelschool in Den Haag deed en in de horeca werkte voor gerenommeerde sterrenrestaurants. "Het idee om zelfstandig wijnadviseur te worden, rijpte jaren in mijn hoofd. In 2008 was ik al vinoloog geworden.Ik hield mij door bezoek aan wijnproeverijen en diverse wijnproefclubs op de hoogte van de ontwikkelingen. December vorig jaar ben ik definitief voor mijzelf begonnen."

Provinto matcht de smaak van mensen aan wijnsoorten, verkoopt wijn en cadeaubonnen, geeft wijnadvies aan particulieren en verzorgt proeverijen op locatie of thuis. "In de ochtend proef je het beste de wijn. Dan ben je nog niet moe en de smaakpapillen fris. Het is niet de bedoeling dat je dan alles doorslikt, maar de wijn uitspuugt. Anders onderscheidt je de smaken niet meer. Zo'n 21 keer proeven en uitspugen staat gelijk aan één glaasje."

Zelf heeft Hans een klassieke smaak. Zijn vrouw klaagt tegenwoordig overigens nooit meer over wijn. "Ik werk met kleinere importeurs met wijnen die je amper in de grotere winkels tegenkomt. Ieder jaar is de wijnoogst ook anders, dat merk je aan de wijn. Mijn voorkeurslanden zijn Oostenrijk en Frankrijk."

Elegant

De wijn die deze zomer een hit kan worden is de zalmroze rosé Grenache uit Zuid-Frankrijk. "Minder rood. Niet zo zoetig. Elegant. Met de smaak van licht rood fruit als aardbei, framboos en frisse citrustonen."

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten