Logo 3B-krant.nl


In de tempel vertelde een monnik de leerlingen van Wolfert Pro over het boeddhisme in Cambodja en de omliggende Aziatische landen. Pieter van der Bent (3e van links) voelt zich als een vader voor de zeven leerlingen.
In de tempel vertelde een monnik de leerlingen van Wolfert Pro over het boeddhisme in Cambodja en de omliggende Aziatische landen. Pieter van der Bent (3e van links) voelt zich als een vader voor de zeven leerlingen.

Nieuwe lessen leren in Cambodja

Twee docenten en zeven leerlingen van het Wolfert Pro uit Bergschenhoek vertrokken vorige week naar Cambodja voor hun vrijwilligerswerk op de Bavel High School. "Aan de geur op straat moesten we wel wennen."

Phnom Penh - Voor de derde keer vertrok er een delegatie van de school naar Cambodja. Docenten Pieter van der Bent en Saskia Kleinveld met leerlingen Bas van Bentum, Danisha Pelkman, Daisy van Oeveren, Julius Degenkamp, Laura Kouwenhoven, Rosalie van Herwaarden en Thomas Ruigrok gebruikten de eerste dagen om kennis te maken met een nieuwe cultuur in tropische temperaturen.

Ze bezochten de 'Killing Fields', waar onder het regime van Pol Pot tijdens de onderdrukking door de Rode Khmer duizenden mensen op een gruwelijke manier werden vermoord. Op sommige plekken liggen de bot- en kledingresten nog aan de oppervlakte als bewijs van wat zo'n veertig jaar geleden gebeurde. Van der Bent: "De boom waartegen kleine kinderen doodgeslagen werden, zorgt voor kippenvel over je lichaam. Choueng EK maakte indruk en niet alleen op de docenten."

Het National Museum met een traditionele dansvoorstelling werd net als het Genocide Museum Tuol Sleng bezocht. Op twee markten werd gekeken hoe de Cambodjaanse bevolking aan spullen komen. Ook werd een boottocht over de grote rivier rondom Phnom Penh gevaren. De grondlegger van de Cambodja-reis van Wolfert PRO, Onno de Weerd, werkt twee jaar voor stichting VSO om het onderwijs te verbeteren. Onno gaf de leerlingen een workshop over het onderwijs in Cambodja. Op de Bavel High School leren de leerlingen elkaars cultuur kennen.

Pieter van der Bent is voor de tweede keer mee. "Het contrast tussen welvarend Nederland en het arme Cambodja is erg groot. Je leert relativeren. Hier vindt het leven vooral op straat plaats. Chauffeurs die je graag per tuk tuk door de stad rijden. In elke straat is een kapper, wordt gekookt tussen resten afval en zitten of liggen mensen in afwachting wat de dag gaat brengen. Zorgen voor de zeven leerlingen geeft voldoening. Voor twaalf dagen voel ik mij even hun vader. Ik hoop dat deze reis een blijvende herinnering wordt de rest van hun leven."

Saskia Kleinveld is voor het eerst mee. "Mooi te zien hoe het inlevingsvermogen wordt vergroot en leerlingen steeds meer durven in een vreemd land. Ze genieten." De warmte, drukte, armoede, straatverkopers en geur vallen leerlingen op. "De reis is erg leuk, interessant en gezellig."

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten