Logo 3B-krant.nl


Rina Havenaar kijkt uit naar de opening van haar nieuwe kleinschalige theehuis in de tuin. De openingsdatum is nog niet bekend.         Foto: GvL
Rina Havenaar kijkt uit naar de opening van haar nieuwe kleinschalige theehuis in de tuin. De openingsdatum is nog niet bekend. Foto: GvL

Nieuw theehuis op rand Rodenrijs

Rina Havenaar woont aan de Zuidersingel, op de rand van 'het leukste dorp van Nederland'. Binnenkort kan iedereen op de thee. Ze opent in haar prachtige tuin een kleinschalig theehuis.

Berkel en Rodenrijs - Eerlijk gezegd had Rina Havenaar niet verwacht dat ze in de hoek van haar enorme tuin, die zich strekt langs de Rodenrijseweg, een theehuis mocht realiseren van de gemeente. "Inmiddels heb ik de vergunning binnen. Mijn plan past in het bestemmingsplan. De houten onderdelen liggen al klaar. Binnen een mum van tijd kan het theehuis zijn opgebouwd."

De Berkelse wil zich nog niet vastpinnen op een datum. Ze houdt een slag om de arm op de vraag wanneer haar theehuis open gaat. Naast het huisje wordt een stukje gras betegeld. Rina wil op het 'terrasje' zo'n drie tafeltjes met vier en drie tafeltjes met twee stoelen kwijt. Rond deze rietenstoelen zal ze het net zo gezellig maken als bij haar eigen tuinhuisje. Ze houdt van bloemen. De soorten en kleuren bij haar eigen tuinhuisje met de naam Redhouse zijn bijna niet te tellen. Redhouse heeft voor haar persoonlijke betekenis.

Misschien nog wel meer dan van tuinieren, houdt Rina van bakken. "Een uit de hand gelopen hobby", lacht ze. Regelmatig zit haar diepvries vol met deeggebak. "Ik wil mensen bijvoorbeeld cheesecake verkopen. De zelfgebakken koekjes en taartjes zijn ook om mee te nemen. Dus niet alleen om hier bij een kopje thee of koffie op te peuzelen."

Rina Havenaar heeft ook een online sierradenlijn met de naam Rinabijoux. De naam van haar nieuwe theehuis heeft ze nog niet definitief vastgesteld. Verschillende naamsuggesties, konden haar niet helemaal bekoren. De voorgestelde naam BijRina van bovengetekende verslaggever valt beter in de smaak. "Mmm, ik denk er nog over na."

Recreatieve fietsers

De doelgroep op wie Havenaar, die bijna 31 jaar in Berkel en Rodenrijs woont, zich richt zijn recreatieve fietsers. "Verderop liggen de Ackerdijksche Plassen en om de hoek aan de Oude Bovendijk de belevenisboerderij van stadsherder Martin Oosthoek. Mensen fietsen langs en zien mijn tuin liggen. Het zou mooi zijn als in de weekenden fietsers even afstappen om een theetje te drinken. En bij het opstappen met een creatief ingepakt paar zelfgebakken koeken van mij weer opstappen en verder gaan."

Gezellig en knus

Ook sapjes voor mensen die geen koffie of thee willen, maakt Rina zelf. "Ik ben praktisch ingesteld, minder van theorie. Dit is pure hobby. De sfeer wordt knus. Mijn dochter trouwde in deze tuin. De feestelijke sfeer past hier."

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten