Logo 3B-krant.nl


Het inmiddels gebouwde huis aan de Noordersingel vinden de buren een ‘pukkel in het mooie landschap'.   Foto: Gerrit van Loon
Het inmiddels gebouwde huis aan de Noordersingel vinden de buren een ‘pukkel in het mooie landschap'. Foto: Gerrit van Loon

Veel bezwaren tegen bouwen in de Groenzoom

Door Gerrit van Loon

Het nieuwe bestemmingsplan voor recreatiegebied Groenzoom, aan de noordrand van Berkel, houdt de mogelijkheid open voor woningbouw. Dat stuit veel omwonenden tegen de borst. De bezwaren komen zelfs vanuit Nieuw-Zeeland binnen.

Berkel en Rodenrijs - De ingezonden bezwaren staan op de agenda staan bij de gemeenteraadsvergadering. Zelfs een echtpaar dat al jaren in New Plymouth (Nieuw-Zeeland) woont en hun woning aan de Noordersingel verhuurt om er op hun oude dag terug te komen, trekt aan de bel. Het is hun niet duidelijk of de woning herbouwd mag worden.

De enige manier voor Lansingerland om geld te generen uit het grote natuurgebied is aan de randen woningbouw toestaan. Grondverkoop. In november vorig jaar was er een informatieavond voor omwonenden. Er werd een toelichting gegeven op het bestemmingsplan. Op dit moment hebben de gronden een agrarische bestemming en is het niet toegestaan om er woningen te bouwen. Om dat wel mogelijk te maken wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. De gemeente heeft gronden langs de Noordersingel in eigendom. Die kan ze verkopen met het recht om er een woning te bouwen.

Twee buren aan de Noordersingel zien de plannen met afgrijzen aan. Toen de ene buur in 2011 het huis kocht, werd uitgebreid navraag gedaan naar plannen rondom de woning. De bewoners zijn erg gesteld op hun privacy. Er werd in de brochure een vrij uitzicht en blijvend landelijke, vrije ligging gegarandeerd. Dat er een natuurgebied achter het huis zou komen was bekend. Geen van de partijen gaf aan dat er plannen waren tot huizenbouw.

"Op dit moment hebben we minimaal 220 graden vrij uitzicht. Zou het perceel rechts van ons bebouwd worden dan zal ons uitzicht geminimaliseerd worden naar ongeveer 90 graden", laten de bewoners weten. De doorkijk van de Noordeindseweg en Noordersingel naar de Groen-Blauw Slinger en de karakteristieke lintbebouwing moet bewaard blijven of in ere worden hersteld, vindt de gemeente. "Maar het opsplitsen van het weiland in bouwpercelen, het omploegen en ophogen van weiland, het vervangen van natuurlijk begroeide slootkanten en het neerzetten van grote vrijstaande woningen pal aan de slinger is in strijd met deze landschapslievende plannen", vinden de buren.

Ongewis

Het aantal nieuwbouwwoningen is niet duidelijk. Zijn dat er 3 of toch 20? "Ons bekruipt het gevoel dat de gemeente zijn best doet omliggende bewoners in het ongewisse te laten en veel ruimte te creëren voor eigen invulling."

reageer als eerste
Meer berichten