Immense cols, zoals hier de Gavia, werden door Team Melanchthon bedwongen in de zon, striemende regen of hagelbuien. Terwijl de renners fietsten, maakten de begeleiders het kampement op de camping.
Immense cols, zoals hier de Gavia, werden door Team Melanchthon bedwongen in de zon, striemende regen of hagelbuien. Terwijl de renners fietsten, maakten de begeleiders het kampement op de camping.

Tour Dolemieten team Melanchthon

Door Gerrit van Loon

De Tour de France is begonnen. Daar waar de profrenners pas dit weekend de echte bergen wacht, reed het Lansingerlandse Team Melanchthon, een club van negen amateurrenners en 4 begeleiders, vorige week onder zware omstandigheden zes dagen rond in de Italiaanse Dolemieten.

Berkel en Rodenrijs - De docenten van verschillende vestigingen van Melanchthon College was vol goede moed afgereisd naar de Dolemieten om een monstertocht van 1000 kilometer te rijden op de racefiets door een overweldigend Italiaans berglandschap in zes dagen tijd. De mannen trainden anderhalf jaar en wierven sponsors voor deze Giro di KiKa (kinderen kankervrij). Docent Kees Trappenburg: "Benen waren geschoren, uren getraind en flinke kilometers gemaakt. Het team was er klaar voor."

De weersverwachtingen waren slecht, erg slecht. Het zou gaan spoken in de Dolemieten. De eerste etappe werd door de organisatie afgelast, vanwege hevige hagel, met stenen zo groot als tennisballen en onweer boven de Stelvio. Na de valse start van de eerste dag ging het los. In etappes van gemiddeld 160 kilometers.

Trappenburg: "Op een slechte dag werd de groep door het onweer uiteengereten en stond er een achtergebleven wielrenner twijfelend voor een kilometerlange brug over een ravijn, terwijl het onweer boven dat ravijn er flink op los knetterde. Gelukkig is iedereen elke dag veilig aangekomen. Wegkapitein Danny Stentler: "Hoogtepunt voor mij was 40 kilometer met het hele team door de stortregen rijden. Dat stond symbool voor de week: samen natte tenten afbreken, met z'n allen door het onweer. Met elkaar voor het goede doel. Wat een week!' In totaal werd ruim 730.000 euro ingezameld."

Trappenburg: "Op dag drie zat ik er na 120 kilometer helemaal doorheen. Ik was bevangen door de hitte, mijn hersenen bonsden door mijn hoofd. In een vlaag van totale verstandsverbijstering trok ik mijn kleren van het lijf en sprong een ijskoud beekje in. De verkoeling was heerlijk, mijn lichaam keerde terug naar normale bedrijfstemperatuur. Na tien minuutjes in de beek te hebben gelegen, stapte ik op mijn fiets om een kwartiertje later in een enorme regen-, hagel- en onweersbui te belanden. De temperatuur daalde 15 graden." Zo afwisselend als het weer, was het landschap en de emoties in het peloton. Zeker aan de finish werd het voor een groot aantal deelnemers, die zelf kinderkanker van veel te dichtbij hebben meegemaakt, te veel. Renners en verzorgers vielen elkaar in de armen. Champagne vermengde zich met tranen.

Meer berichten