Logo 3B-krant.nl


Paul Zantman aan de Narcissenweg. "Deze eerste demokwekerij waarin een paar honderd tomatenrassen zijn te zien." Foto Gerrit van Loon.
Paul Zantman aan de Narcissenweg. "Deze eerste demokwekerij waarin een paar honderd tomatenrassen zijn te zien." Foto Gerrit van Loon.

Start bouw demokwekerij begonnen

Door Gerrit van Loon

Wethouder Albert Abee verricht vandaag (woensdag 5 juli) de eerste handelingsverrichting op de bouwlocatie aan de Narcissenweg in Bleiswijk. De 3B Krant ging vorige week al langs bij 'het kindje' van ondernemer Paul Zantman.

Bleiswijk - Berkelaar Paul Zantman (37) die samen met zijn compagnon Rob Brabander in opdracht van Monsanto deze eerste demokwekerij in Lansingerland opricht, is blij dat de eerste paal van de ontvangstruimte de grond in gaat. De opening van de kwekerij, die officieel De Ruiter Tomato Experience heet, wordt in januari verwacht.

Zantman vertelt enthousiast wat er over een half jaar komt te staan. "Het Westland wordt altijd gezien als heilige graal in de glastuinbouwwereld. Maar deze eerste demokwekerij waarin een paar honderd tomatenrassen zijn te zien, mag er ook wezen. Nieuw is dat we ook telen onder belichting. In totaal krijgen we 8.000 m2 oppervlakte in Bleiswijk. De nieuwe ontvangstruimte krijgt twee verdiepingen."

De Ruiter Tomato Experience is vooral voor vakmensen. Zaadveredelaar Monsanto veredelt de rassen in Bergschenhoek en laat de resultaten ervan zien in deze demokwekerij. "Vanwege gezondheidsrisico's kan het veredelen zelf, niet hier plaatsvinden. Dat gebeurt achter gesloten deuren in Bergschenhoek. Hier staan de opvallende resultaten van de meest nieuwe tomatensoorten. Verschillende soorten rassen zijn door bladvorm, lengte en de bloem van elkaar te onderscheiden. Als er nog geen vrucht aanzit wordt het lastiger. De grovere trostomaat ligt momenteel onder een vergrootglas", vertelt vakman Zantman.

Samen met Brabander begon hij drie jaar geleden met dit traject. De twee zijn inmiddels eigenaar van de grond in Bleiswijk en houden daarnaast hun 7 hectare tuinbouwgrond aan. "De samenwerking met Monsanto is voor ons aan de ene kant een stuk zekerheid en aan de andere kant een uitdaging. Elke zaadveredelaar heeft tegenwoordig een demokwekerij. Toen die in het Westland dicht moest, zijn wij er op ingehaakt. Andere kwekers dongen ook mee, maar wij mochten het project gaan trekken."

Zantman kijkt uit naar het ontmoeten van veel verschillende mensen. Op afspraak kunnen vakgenoten, groepen –ook schoolklassen- hier terecht in de polder van Bleiswijk. Ze krijgen dan een rondleiding, presentaties, kop koffie en zijn een werkdag zoet. Ongeveer drie keer per jaar is de demokwekerij voor een groot publiek te bezichtigen. Uiteraard zijn de tomatenrassen ook te proeven. "We gooien niets weg. De tomaten uit deze kas worden ook gewoon verkocht." De demokwekerij komt tot stand door samenwerking met Lansingerlandse partijen.

reageer als eerste
Meer berichten