Logo 3B-krant.nl


Angelique van der Tor (links) en Anita Pauwels in Bergschenhoek. De één raakt dakloos, de ander heeft sinds kort weer een dak boven het hoofd.  Foto: GvL
Angelique van der Tor (links) en Anita Pauwels in Bergschenhoek. De één raakt dakloos, de ander heeft sinds kort weer een dak boven het hoofd. Foto: GvL

Vrouwen tussen wal en schip

Gescheiden vrouwen met kinderen in Lansingerland belanden op straat of trekken van camping naar camping. Angelique van der Tor (48) en Anita Pauwels (48) uit Bergschenhoek vertellen hun verhaal.

Bergschenhoek - Vorige week kreeg Anita eindelijk van woningcorporatie 3B Wonen een woning toegewezen. Ze bivakkeerde met haar vier zoons de laatste weken op campings. Haar inboedel staat opgeslagen. "Ik heb mijn leven uit mijn handen zien glippen. Als kostwinner werkte ik in de farmaceutische industrie. Na de ww heb ik als zzp-er en via mijn eigen netwerk het geprobeerd te redden. Iedere twee weken een sollicitatiegesprek, maar ik ben een vrouw van 48 jaar. Veel gesprekken met maatschappelijk werk, uwv en 3B Wonen gehad. Je bent gewoon een digitaal nummer. Ik moest mijn huis verkopen. Jammer genoeg is de huizenmarkt zo goed dat de woning binnen een week verkocht was en ik er snel uit moest", vertelt Pauwels.

Angelique van der Tor woont met haar dochters van 19 en 16 jaar sinds de nieuwbouw in haar woning in de Vondelstraat. Op 1 augustus moeten ze eruit. "Ik ben officieel gescheiden en heb een burn-out. Dat mijn broer is overleden heb ik nog niet kunnen verwerken. Mijn jongste dochter is gebaat bij een stabiele thuissituatie om in therapie te gaan voor alle hevige veranderingen die ze doormaakt. Ik heb veel gepraat met allerlei instanties. Maar uiteindelijk is het praten, praten, praten….maar wordt er nooit iets gedaan."

Elke avond logt ze in op Woonnet Rijnmond. Kijken of in haar huurklasse (vanaf 712 euro) een woning vrij komt. "Ik verdien als administratief medewerkster bij een zaadhandel te veel voor de meer goedkopere huurwoningen. Urgente gevallen krijgen voorrang en ook mensen buiten Lansingerland dingen mee. Veel woningen in mijn prijsklasse komen uit plaatsen als Barendrecht en Hoek van Holland. Mijn meiden en ik hebben hier ons sociale leven. Voor middeninkomens zijn er in Lansingerland gewoon geen huurwoningen."

Een oproep op Facebook gaf haar enkele opties. En een bevestiging dat Anita en zij zeker niet de enige vrouwen zijn in Lansingerland die worstelen met dit woningvraagstuk. "Ik heb gebeld naar campings waar particulieren eigen huisjes te koop hebben staan. Die worden nu al massaal verhuurd aan gescheiden vrouwen. Lansingerland moet huurwoningen gaan bouwen voor middeninkomens."

De gemeente kijkt of ze toch een urgentieverklaring krijgt. Ze hoopt op een tijdelijke woning die 4 augustus vrijkomt. "Vanwege hoge bloeddruk ben ik gaan wandelen. Mijn hoofd leegmaken."

reageer als eerste
Meer berichten