Logo 3B-krant.nl


'Heel moeilijk om er tussen te komen, omdat tegenwoordig eigenlijk iedereen een foto kan maken', aldus fotografe Sanne van Es (21).
'Heel moeilijk om er tussen te komen, omdat tegenwoordig eigenlijk iedereen een foto kan maken', aldus fotografe Sanne van Es (21).

Op eigen kracht gaan ondernemen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) begint na de zomervakantie een proef in vijf gemeenten. Mensen die gaan ondernemen kunnen een bijstandsuitkering blijven houden. Sanne van Es (21) uit Berkel en Rodenrijs laat zien dat je ook gewoon zonder bijstand ondernemer kan worden.

Berkel en Rodenrijs - De fotografe schreef zich onlangs in bij de Kamer van Koophandel. De geboren Zoetermeerse is nog maar 21 jaar en woont vanaf haar 12e jaar in Berkel en Rodenrijs. Na de basisschool de Prins Maurits ging ze naar Melanchthon Bergschenhoek. In vier havo is ze opzoek gegaan naar een opleiding die haar lag, ze kwam uit bij het Grafisch lyceum Rotterdam. Daar volgde ze de opleiding Fotografie. Onlangs werd die studie afgerond en roept het echte werk.

"Ik heb de sprong naar het ondernemerschap gemaakt, omdat ik graag van mij passie mijn werk wil maken. Nu werk ik bij Kamera Express. Gelukkig ook in de fotografiebranche. Maar ik probeer mijn eigen bedrijfje op te zetten. Als beginnend onderneemster focus ik mij nu op het vinden van klanten. Dit betekent veel research doen op het internet. Bedrijven mailen en bellen. Ook maak ik nog veel vrij werk en spreek ik met modellen of de 'gewone' mens af om mooie foto's te maken. Ik werk altijd in series. Daarvoor denk ik meestal een concept uit, zodat niet alle beelden hetzelfde zijn. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan deze twee voorbeelden. Nabewerken van foto's, apparatuur onderhouden, de boekhouding noem maar op."

Sanne vond fotograferen altijd al interessant. Maakte veel foto's op vakanties en tripjes. Ze schiet nu vooral portretten, mode- en culinaire foto's. "Deze drie categorieën vind ik het leukst, maar bruiloften, evenementen en op scholen fotografen is ook goed. Zolang ik een goed gevoel heb bij het fotograferen en ik de klant een mooi eindresultaat kan geven ben ik tevreden. Ik wil mijzelf niet beperken tot Lansingerland. Dit werk is over de hele wereld uitoefenen. Een mooie serie van Kiki Bertens op de tennisbaan schieten is een uitdaging, zij is van mijn generatie."

reageer als eerste
Meer berichten