Logo 3B-krant.nl


'Ik hoop dat ik nog handiger word in computerwerk, zodat ik nog meer kan vinden", aldus Isabelle de Jong uit Berkel en Rodenrijs.
'Ik hoop dat ik nog handiger word in computerwerk, zodat ik nog meer kan vinden", aldus Isabelle de Jong uit Berkel en Rodenrijs.

'Tof om oude documenten te vinden'

Isabelle de Jong (17) uit Berkel en Rodenrijs zoekt voor mensen uit Lansingerland hun stamboom uit. De reacties op een oproep van haar zijn enthousiast. "Het is echt de moeite waard."

Berkel en Rodenrijs - Isabelle de Jong is sinds afgelopen lente bezig geweest met het uitzoeken van haar eigen stamboom. Wie zijn mijn voorouders? Van wie stam ik af? Sinds kort wil ze die vragen voor een kleine vergoeding ook voor andere mensen beantwoorden. "Ik wist zelf niet hoe genealogie in elkaar zat. Dus begon ik gewoon eerst te googelen. In die periode kwamen mijn eindexamens eraan."

In haar pauzes ging Isabelle verder en ze kreeg al snel door hoe het moest. "Door mijn schoonmoeder die haar stamboom ook volledig heeft uitgezocht, wist ik een paar trucjes en goede sites. Al snel kwam ik er achter dat het best verslavend is. Het is heel tof om documenten te vinden van je voorouders. Ik ben hier veel te weten gekomen over waar ik nou echt vandaan kom, verrassend veel uit Zeeland. Je komt zo ook grappige dingen tegen. Dat mensen vroeger heel vaak trouwden, terwijl je dat niet zou verwachten. Het is vooral belangrijk dat je zeker weet dat de informatie klopt. In huwelijksaktes staat heel veel en zo kan je alles controleren."

Theaterschool

Haar familie is van Zeeland naar Rotterdam vertrokken. Haar oma verhuisde van de stad naar Spijkenisse. Vanuit daar zijn haar ouders weer naar Berkel en Rodenrijs gekomen. "Ik ben ook in Spijkenisse geboren en daar op mijn 5e jaar weggegaan. Mijn eindexamen heb ik pas gedaan op de middelbare school de Blesewic, nadat ik 3 jaar op de theaterschool heb gezeten", vertelt Isabelle de Jong, die ook voor de Etos in Berkel en bij Muller&Co actief is.

Nieuwe uitdaging

"Heel erg leuk dat ik eindelijk een hobby heb gevonden waar ik ook echt wat aan heb. Veel familieleden reageerden aardig op de informatie die ik vond. Volgend jaar begin ik aan mijn nieuwe opleiding aan het Grafisch Lyceum. Ik hoop dat ik dan nog handiger word in computerwerk, zodat ik nog meer kan vinden. Voor andere mensen stambomen uitzoeken is een nieuwe uitdaging. Hoop dat er genoeg mensen zijn die er interesse in hebben. Het is echt de moeite waard!"

Oppasbedrijf

Later wil ze niet gaan werken in de genealogie. Ze is al bezig met een eigen oppasbedrijf te starten. Ze wil daarvoor een gerichte opleiding gaan doen. "Mijn vriendinnen vinden het leuk dat dit onderwerp zo mijn interesse trekt. Ze zijn vaak benieuwd hoe hun eigen stambomen in elkaar zitten en vragen mij daar naar."

reageer als eerste
Meer berichten