Logo 3B-krant.nl


Ganzen afschieten mag met een ontheffing, maar wordt niet door iedereen geapprecieerd. Anderen ondervinden vooral in de woonwijken enorme overlast van wilde ganzen.     Beeld: Stichting Ganzenbescherming.
Ganzen afschieten mag met een ontheffing, maar wordt niet door iedereen geapprecieerd. Anderen ondervinden vooral in de woonwijken enorme overlast van wilde ganzen. Beeld: Stichting Ganzenbescherming.

Ganzen afgeknald in De Groenzoom

Bewoners hebben de afgelopen weken aan de bel getrokken over het afschieten van ganzen. Vooral in en rondom recreatiegebied De Groenzoom zijn geweerschoten te horen. De ganzenpopulatie stijgt.

Laura van Wijk‏ was getuige van het afschieten van veel ganzen nabij Westpolder in Berkel en Rodenrijs. Ze werd er misselijk van. De dag van de vegetariër werd erdoor verpest. "Waarom gebeurt dit afschieten en plein public?" vroeg ze de gemeente Lansingerland. De gemeente gaf toe dat het afschieten niet echt een fijn gezicht is. Het handhavingsteam zocht uit wie dit deed en of het überhaupt wel mag en stuurde buitengewoon opsporingsambtenaren op onderzoek uit.

"Helaas was er niemand meer aanwezig. Ganzen afschieten mag met een ontheffing die wordt afgegeven door de Omgevingsdienst Haaglanden", verwijst de gemeente door. Laura van Wijk kreeg bijval van Saskia, moeder van twee kinderen, uit Berkel en Rodenrijs. "Het was niet fijn om te horen, laat staan te zien", reageerde zij op Twitter.

Grote groepen wilde ganzen houden de gemoederen al een tijdje flink bezig. In Bergschenhoek zorgen tientallen ganzen voor enorme troep. Ze poepen overal, eten hele grasperken leeg en zorgen door het massaal oversteken voor verkeersoverlast. Hondenbezitters die de uitwerpselen van hun viervoeter met een zakje moeten opruimen, zien tot groot ongenoegen de ganzenpoep overal verspreid. Als reactie laten ze hun huisdier los op de ganzen.

Zomerganstelling

Hoeveel ganzen in De Groenzoom zitten, is te herleiden uit de tweede landelijke zomerganstelling. Die werd twee weken terug gehouden. Net als vorig jaar is in de hele Groenzoom geteld op overzomerende ganzen. In totaal werden er 2.373 ganzen geteld, dat waren er in 2016 nog slechts 1.360. Hierbij is duidelijk dat het niet om een enkele soort gaat. Alle getelde rassen laten een verveelvoudiging zien, soms zelfs een meer dan verdubbeling.

'Snel jachtvergunning'

De reacties op de telling waren veelzeggend. "Het is te hopen dat er gauw een jachtvergunning word uitgegeven voor het gebied!" laat Bianca Welbie-Drop uit Berkel en Rodenrijs weten op de Facebook-pagina van De Groenzoom. "Jeetje wat een verschil en wat veel voor zo'n gebied. Daar moet iets aan veranderen, toch?" De Stichting Ganzenbescherming komt op voor wilde ganzen in Nederland. Op 12 juli nog protesteerde de organisatie in Friesland tegen het laten afschieten van 200.000 ganzen.

5 reacties
Meer berichten