Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Eenzaamheid ervaren

Door Gerrit van Loon

Voelt u zich weleens eenzaam? Eenzaamheid is een niet te onderschatten probleem. Rotterdam kwam al met een aanpak. Lansingerland volgt op 26 september met een manifest om eenzaamheid te bestrijden.

Wie denkt dat alleen ouderen eenzaam zijn heeft het mis. Van jong tot oud komt het voor. Met twee jonge koters in huis, een grote familie en hobby's als Sparta (ook één grote familie) ervaar ik zelf geen momenten van eenzaamheid. Ik snak soms wel naar een momentje voor mijzelf. Maar dat is een ander verhaal.

Dat eenzaamheid aandacht krijgt is terecht. Lansingerland gooide er een beleidsdocument van dertien A4-tjes tegenaan. Dat belooft wat, maar sociaal wil ik de teksten met non-informatie, literatuur uit 2007 en verwijzingen naar landelijke platforms niet noemen. Termen als 'toegangspartners, trendanalyse, gezondheidsmonitor of intergenerationeel contact' helpen niet dit probleem helder voor het voetlicht bij inwoners te brengen. Het wordt tijd dat NRC-journalist Japke D. Bouma (die strijdt tegen jargon en misselijkmakende clichés op kantoren) een bezoekje brengt aan het gemeentehuis.

Een paar zinnetjes fleurden mijn gemoedstoestand op. "Vooral gewoon doen! Niet blijven hangen in onderzoeken, maar meerdere sporen volgen. Durven, uitproberen, leren", las ik opeens. Aanpakken dus. Rotterdam gaf inwoners tips waarmee eenzamen zich geholpen kunnen voelen. Groet je buurman- of vrouw. Bied aan boodschappen te doen. Wandel een stukje mee. Doe kleine klusjes bij ze. Slinger een computer weer aan de gang. Organiseer een inzameling voor bewoners met pech of een klusdag voor zieken. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge liet zijn praktische kant zien.

Met welke concrete maatregelen komt Lansingerland? Weinig bijzonders. Een platform waar inwoners en activiteiten gematcht worden. Een informatiepunt waar iedereen met suggesties rond eenzaamheid terecht kan. De dynamische sociale kaart waar aanbod van organisaties en activiteiten duidelijk zichtbaar geëtaleerd wordt voor professionals en inwoners. Dat in de vorige zin, letterlijk overgenomen, eerst de professionals genoemd worden, geeft ernstig te denken. Gelukkig wordt het later concreter. "Dialogen met inwoners van 67 jaar. Bioscoopavond voor ouderen. Fighting Loneliness, een initiatief van de Hogeschool Rotterdam waarbij studenten worden gekoppeld aan ouderen."

Voor de aanpak is 55.000 euro per jaar beschikbaar. Pas vanaf het najaar volgt concrete uitvoering. Ik ben de beroerdste niet. Hier alvast gratis enkele voorzetjes. Zet Circus Sijm met verwarmde tent, kroonluchters, pluche en gouden ornamenten neer op het Lage Land. Rijd busjes ouderen er naar toe om gezamenlijk een prachtvoorstelling te beleven. Organiseer elke maandag in de vernieuwde sporthal Rijneveen rollatordans. Een Kerstdiner aan lange tafels in 't Manneke. Ga met eenzamen overdag zwemmen in het warme binnenbad van De Windas. In de uitbreidingsplannen heeft het zwembad er al rekening mee gehouden. In ieder (eenzaam) mens schuilt een verhaal. Dat kwijt, maar niemand om tegen aan te lullen? Via redactie.3b@persgroep.nl ben ik te bereiken. Kom ik gezellig langs.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox