Logo 3B-krant.nl


De zwangere Silvia Wessels hier zingend op het fietspad bij de Berkelseweg. Ze wiil een zangfietspad aanleggen.
De zwangere Silvia Wessels hier zingend op het fietspad bij de Berkelseweg. Ze wiil een zangfietspad aanleggen. (Foto: Gerrit van Loon)

Zangfietspad fleurt Lansingerland op

Door Gerrit van Loon

Tot 20 september kan iedereen stemmen op Het Lansingerlands Initiatief. Op negen ideeën die de straat, de buurt of de hele gemeente beter, leuker of mooier maken. Silvia Wessels (33) uit Berkel en Rodenrijs wil van de Landscheiding, die loopt langs de drie kernen, een zangfietspad maken.

Berkel en Rodenrijs – In de voorlopige stand op de website van de gemeente staat haar idee op de derde plek. Belevingscentrum Lansingerland en de herbouw van Tol 't Meerhek krijgen tot nu toe meer stemmen. Op 31 oktober beslist de raad welk initiatief of initiatieven een aanmoedigingsbedrag ontvangen.

"Ik was laatst aan het zwemmen in De Windas, toen iemand mij aansprak over mijn idee: Goed bezig. Leuk", vertelt de zwangere Berkelse. Ze werkt in een kinderdagopvang in Bergschenhoek en fietst vaak de afstand tussen huis en werk. De beste ideeën zijn meestal de eenvoudigste. "Ik wil een fietspad waar mensen vrijuit zingen zonder onderbreking vanwege een tegenligger. Langs het fietspad wordt een bord geplaatst dat aanduidt dat je op een zangfietspad zit. Op het pad zelf komen muzieknoten te staan. Duur? Met 1000 euro is het aangelegd."

Wessels zingt zelf als alt in een katholiek koor in Rotterdam. "Vroeger deed ik mee aan talentenjachten. Ik ben geen zwaar op de hand-persoon die alles somber inziet en daarom met dit plan komt. Het gaat mij vooral om het positieve effect dat dit pad teweeg kan brengen. Wanneer mensen niet willen zingen, ook goed. Als ze denken: waarom staat er zo'n stom bord, heb ik ze toch aan het lachen gemaakt. De Berkelseweg, langs het Annie M.G Smidtpark richting Bleiswijk, bevat ook officiële knooppunten (13,16,18). Mooi toch als mensen van ver dit kunnen meemaken? Dit is een initiatief dat mijn Lansingerland oppimpt."

Saamhorigheid, humeur en gezondheid. Het knapt allemaal op van een vrolijke noot. Uit schaamte stoppen als er een tegenligger langs komt? Niet doen. Zingen is juist de bedoeling. Dit initiatief is geschikt voor alle mobiele inwoners van Lansingerland en daarbuiten. Ouderen, jongeren, gezinnen, recreatiefietsers en scholieren komen hier dagelijks langs. Wessels denkt dat zes borden genoeg moet zijn.

Het idee is niet nieuw. In 2013 lanceerde de Utrechtse kunstenares Mapije de Wit voor het eerst het fenomeen zangfietspad. In gemeentes Almere, Alkmaar, Amstelveen, Den Bosch, Dongen, Drimmelen en Houten zijn zangfietspaden te vinden. In Lansingerland straks ook? "Zo'n groot maatschappelijk netwerk zoals achter het Belevingscentrum zit, heb ik niet. Mijn plan is simpeler. Maar wie wil er nu niet een beetje vrolijkheid?"

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox