Logo 3B-krant.nl


Om de A13/16 aan te kunnen leggen, is het noodzakelijk het (werk)gebied vrij te maken, meldt Rijkswaterstaat.      Beeld: GvL.
Om de A13/16 aan te kunnen leggen, is het noodzakelijk het (werk)gebied vrij te maken, meldt Rijkswaterstaat. Beeld: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Huizen op Bergweg Zuid bijna plat

Door Gerrit van Loon

De sloop van enkele woningen en opstallen op de Bergweg Zuid is in volle gang. Ze moeten wijken voor de aanleg van de veelbesproken nieuwe snelweg. Eén woning precies op de grens van Rotterdam en Bergschenhoek mag blijven staan.

Bergschenhoek – De meeste buren van Nelleke Schipper zijn uitgekocht. Vier woningen naast haar woning op de hoek met de Bosweg zijn door Rijkswaterstaat onteigend. Wonderlijk genoeg mag het huis van Marius en Nelleke Schipper, het laatste adres aan de Grindweg, op de grens dus met de Bergweg Zuid, blijven staan. Er hangen wel twee trillingmeterskastjes aan de muur.

"Werkuitvoerders vinden het gek dat wij mogen blijven", vertelt Nelleke. "Het is ook zo'n onzin." Ze houdt tegenwoordig haar avontuurlijke kat binnen. "Veel te gevaarlijk met al die sloopwerkzaamheden. Tegenover ons huis wordt ook nog een nieuw gemaal aangelegd. Om 7.00 uur word ik gewekt door bouwgeluiden. Geluiden die ik niet gewend ben. Weg is de rust en dan moeten de vijf jaar voor de aanleg van de snelweg nog komen." Om de A13/16 aan te kunnen leggen, is het noodzakelijk het (werk)gebied vrij te maken, meldt Rijkswaterstaat. "Hiervoor moeten ongeveer 30 woningen en/of schuren worden gesloopt. De woningen en schuren liggen verspreid in het gebied waar de A16 Rotterdam straks komt te liggen."

Vervuilde grond

Bij de Bergweg Zuid gaat het om woningen die al een tijdje leeg staan. Om de percelen waren omheiningen geplaatst in verband met veiligheid en vandalisme. Aannemersbedrijf Dura Vermeer voert nu sloopwerkzaamheden uit. Tijdens de sloop worden bomen en planten gerooid op de percelen. Alleen daar waar dit nodig is voor voorbereidende werkzaamheden. Rijkswaterstaat wil het huidige groen zoveel mogelijk sparen. Tot en met begin 2019 zijn er ook andere voorbereidende werkzaamheden. "We verleggen kabels en leidingen, verwijderen vervuilde grond en doen archeologisch onderzoek".

Ongemak en ongenoegen

De woning van Schipper uit 1924 mag blijven staan. Op 50 meter afstand komt de wand van de tunnel door het Lage Bergse Bos. Dik 20 jaar geleden kwamen Nelleke en haar man Marius hier wonen. Hun kippetjes scharrelen rond en enkele paarden staan in de wei tegenover het huis. Slimme buren lieten zich al vroeg uitkopen. Onlangs was er weer één die dat lukte. "Dit huis verkoop je nooit meer. Marius wordt 63 jaar. Op zo'n leeftijd wil je straks van je rust genieten. Nu is het louter ongemak en ongenoegen", aldus Nelleke.

Ze houdt met Marius hoop op Rijkswaterstaat dat toch ook voor hen een oplossing zou moeten hebben.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox