Logo 3B-krant.nl


Nick van Leeuwen nam Peggy vorig jaar zomer mee uit Hongarije. Nu loopt hij er dagelijks zo’n vier keer mee door de wijk.  Foto: GvL.
Nick van Leeuwen nam Peggy vorig jaar zomer mee uit Hongarije. Nu loopt hij er dagelijks zo’n vier keer mee door de wijk. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Peggy is een bezienswaardigheid

Door Gerrit van Loon

Wat loopt daar nu los rond? Is dat een varken? Voorbijgangers op de Oostersingel in Berkel en Rodenrijs wrijven zich vaak de verbazing uit hun ogen als ze hangbuikzwijntje Peggy, op een afstandje gevolgd door baasje Nick van Leeuwen (28), door de wijk zien kuieren.

Berkel en Rodenrijs - Kinderen van basisschool De Poolster in Berkel en Rodenrijs kennen het varken bij naam. Nick komt met zijn varken, niet aangelijnd, vaak langs om even een rondje te doen. "Hij is een hele bezienswaardigheid", vertelt Nick wanneer Peggy - een kruising tussen een hangbuikzwijn en Chinees varken - zich laat aaien door de schoolkinderen.

Hij noemt zijn huisdier, eerder heeft hij zijn hond Rex (een Jack Russel) een spuitje moest laten geven, bewust Peggy en geen Piggy. "Ik houd wel van een beetje anders." De betonvlechter van beroep nam het beest vorig jaar zomer mee uit Hongarije. Nu loopt hij er dagelijks zo'n vier keer door de wijk mee om haar uit te laten.

"Buren gooien vers fruit in de bosjes, ik denk met opzet voor Peggy. De buurman op de hoek die moslim is, liet zijn zoontje op de rug rijden. Een varken is onrein om op te eten, maar er mee spelen mag wel. Peggy is een keer ontsnapt uit de tuin. Zat ze half zeven in de ochtend voor de Jumbo. Ik werd uit mijn bed getrommeld om haar op te komen halen."

Peggy is een vrouwtjesvarken van één jaar. Toen ze zestien weken was nam Nick haar achterin de auto mee naar Nederland. Vanuit Hongarije, waar Nick een klein wollig hondje wilde kopen voor zijn vriendin. "Die zijn in dat land bijna tien keer goedkoper. Mijn oom heeft twee huisjes in Hongarije en zijn Nederlandse buurvrouw had een nest jonge hangbuikzwijntjes. Schat, je krijgt een varkentje, belde ik naar mijn vriendin in Nederland. Ze vindt het nog steeds leuk, maar Peggy wordt wel steeds groter."

In de tuin achter zijn rijtjeshuis aan het Kastanjeplein had Nick een hoekje met modder gemaakt. "Daar keek ze niet eens naar. Alleen bij warmte wil ze een modderbad. Ik spuit haar regelmatig nat met water. Wanneer ze ongesteld is, is er niets tegenin te brengen. Ze is nu 1 meter lang en 65 kilogram zwaar, maar kan nog groter en zwaarder worden, tot 90 kilogram. Peggy eet granen, mais en varkensmuesli. De leeftijd van een hangbuikzwijn kan oplopen tot 20 jaar." De buurt reageerde in het begin enthousiast, maar na drie weken was het van: wanneer breng je haar weg naar een kinderboerderij? "Niet dus. Ik houd haar gewoon", aldus Nick.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox