Logo 3B-krant.nl


Vader Eric (rechts) en zoon Mike van Eijck willen het beste voor de Sterrenwijk. "Met praten alleen kom je nergens".            Foto: GvL
Vader Eric (rechts) en zoon Mike van Eijck willen het beste voor de Sterrenwijk. "Met praten alleen kom je nergens". Foto: GvL (Foto: Gerrit van Loon)

Liever geen rambo's bij Buurttoezicht

Door Gerrit van Loon

Vader Eric (52) en zoon Mike (23) van Eijck willen graag meehelpen hun buurt in Berkel en Rodenrijs veilig en schoon te houden. Alleen de afdeling Sterrenwijk van Buurttoezicht Lansingerland houdt de boot voor de twee imposante mannen af. "We willen niet genegeerd worden."

Berkel en Rodenrijs – Eric en Mike zijn bekende gezichten in de Sterrenwijk. Mike woont nog thuis en zit sinds enkele maanden zonder opleiding of werk. Hij volgde de Melanchthon Businessschool in Bleiswijk. Nu probeert hij werk te vinden. Er lopen gesprekken met de roofvogelboerderij op de Kleihoogt, waar zijn vriendin ook actief is. Tien jaar geleden werd Eric afgekeurd voor werk. Bij een operatie aan zijn hand werd een zenuw geraakt. Hij had vroeger een groothandel in rolluiken op de Kleihoogt. Nu vullen de twee hun dagen met het uitlaten van hun vier honden en dagelijkse beslommeringen.

Toen tien jaar geleden Buurttoezicht Lansingerland startte, meldden de Berkelnaren zich aan om mee te doen. Via een app en formulier was dat vlug voor elkaar. De praktijk viel ze zwaar tegen. "Één en al aanfluiting. We zouden met z'n allen de wijk in de gaten houden, maar er gebeurt helemaal niets."

Horrorclown

De twee mannen scrollen door de app van Buurttoezicht en laten de communicatie zien van de avond waarop een horrorclown werd gesignaleerd. "Wij wilden er op af. Even kijken. Zo'n clown zaait paniek. Wie gaat er mee lopen, vroegen we. Nou, niemand. Wij willen lopen in de wijk. Schema maken en doen. Onze voorstellen worden genegeerd. Er wordt alleen maar onderling gezeurd. Dat je on-topic moet blijven, dat soort ongein.", zegt Eric.

Makkelijk doelwit

De twee storen zich aan de praatjes. "Er werden hesjes en stickers beloofd. Nooit gezien. Gelopen wordt er niet. Zo jammer, want het dievengilde gaat met deze donkere dagen weer op pad. De Sterrenwijk is een makkelijk doelwit", aldus Mike. "Ik ben een Rotterdammer uit Bospolder. Zeggen wij iets te gaan doen, dan doen we het ook. Met praten alleen kom je nergens. Ik tik een inbreker niet op zijn rug om te vragen of hij alsjeblieft het volgende huis wil pakken. Ik arresteer hem", zegt Eric.

Eigen groep

De mannen kennen wijkagent Rick Heuvelman goed en probeerden een eigen buurttoezicht-groep te starten. Dat kon niet, omdat alles onder de noemer van Lansingerland moet.

De Sterrenwijk heeft al een groep. "Coördinator Dennis de Groot zei tegen ons geen Rambo's in de wijk te willen", zegt Mike. Op herhaaldelijke vragen van deze krant om een reactie reageert Dennis de Groot niet.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox