Logo 3B-krant.nl


Het aantal bedreigingen en mishandelingen in Lansingerland nam toe in tegenstelling tot het aantal  bedreigingen en mishandelingen in de rest van de regio Rotterdam.
Het aantal bedreigingen en mishandelingen in Lansingerland nam toe in tegenstelling tot het aantal bedreigingen en mishandelingen in de rest van de regio Rotterdam.

Toename van aantal mishandelingen

Door Gerrit van Loon

In het eerste halfjaar van 2017 halveerden de inbraken in Lansingerland, maar stegen de aantallen mishandelingen en bedreigingen. De gemeente probeert daar een verklaring voor te vinden.

Lansingerland – Zal je net zien. Presenteer je de als VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam in samenwerking met politie, het openbaar ministerie, veiligheidshuizen, Burgernet en Halt Rotterdam, het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld van het eerste halfjaar in 2017, meldt een inwoner een inbraak in een herkenbaar pand in Lansingerland. In dit geval restaurant De Theeroos aan de Dorpsstraat.

Eigenaar John Stassen vond het niet zo fijn om op zijn werk te komen en te beginnen met opruimen. "Misschien heeft iemand iets gezien? Vannacht hebben ze geprobeerd in te breken bij De Theeroos. En die accu (die voor op straat stond) is niet van mij, dus als iemand die mist hij staat bij mij. Zijn of haar gezichtsafdruk staat op het raam. Toch maar aangifte doen dan", meldt Stassen.

De inbraakcijfers van Lansingerland zijn om te jubelen. Het gaat met 46% om bijna een halvering in aantal inbraken ten opzichte van het eerste halfjaar in 2016. Het totale aantal misdrijven maakt een duidelijke daling door, in lijn met de ontwikkeling van het aantal misdrijven in de regio Rotterdam.

Zo goed de aanpak tegen inbraak verloopt, zo opvallend hoog scoren de toenames van het aantal bedreigingen, 41% (toename van 14) en aantal mishandelingen, 30% (toename van 11). Het aantal vernielingen nam af met 40% (afname van 72). Het aantal diefstallen uit en vanaf motorvoertuigen nam af met 28% (afname van 37). Het kwam 11 keer minder voor dat voertuigen in zijn geheel werden gestolen.

Nikita Rombouts, Adviseur Veiligheid van de gemeente en voormalig medewerker van Politie Nederland, verklaart de percentages. "Het aantal bedreigingen en mishandelingen in Lansingerland nam toe in tegenstelling tot die in de rest van de regio. De inzet door politie om aangiftebereidheid te vergroten biedt hiervoor een mogelijke verklaring. Of hier sprake is van een causaal verband is lastig te zeggen. Door middel van een nadere analyse kijken we naar te nemen maatregelen ter voorkoming van een verdere stijging van deze aantallen."

Effectieve aanpak

De afname van het aantal vermogensdelicten kan liggen in de gerichte aanpak van groepen en individuen. "Deze aanpakken lijken hun vruchten af te werpen. Door de betrokkenheid van alle veiligheidspartners kwamen we tot een effectieve aanpak van zowel jeugdgroepen als veelplegers", aldus Rombouts.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox