Logo 3B-krant.nl


Boswachter Dick van Stegeren had slecht nieuws. Aangetaste essen en enkele andere bomen die een gevaar vormen voor voorbijgangers worden verwijderd in de Rottemeren.
Boswachter Dick van Stegeren had slecht nieuws. Aangetaste essen en enkele andere bomen die een gevaar vormen voor voorbijgangers worden verwijderd in de Rottemeren. (Foto: Gerrit van Loon)

Bomen komen, veel bomen gaan

Door Gerrit van Loon

Aanstaande zaterdag is de laatste boomplantdag in het Lionsbos naast zwembad De Windas. In totaal zijn daar 157 nieuwe boompjes geplant. Maar er werd de afgelopen weken een enorme bomenkap van tientallen exemplaren aangekondigd.

Lansingerland - Eerst het goede nieuws. Zaterdag worden zeven bomen in het Lionsbos geplant. De Plantdag vindt plaats in het Lionsbos Lansingerland. Vanaf 14.30 uur is iedereen welkom in restaurant De Salon. De adoptanten worden ontvangen met koffie en thee. Het gaat een heugelijke gebeurtenis worden.

Aanvragen van bomenkap waar dan ook in Nederland moeten worden aangevraagd bij de gemeente. Lansingerland vermeldt plichtsgetrouw elke boom die de zeis wacht, meestal per adres. Toch werd afgelopen week voor elke kern maar één bericht gemaakt: alle bomen die gekapt gaan worden op één hoop. 'Het kappen van 18 bomen op diverse locaties in Bergschenhoek', is te lezen. Daaronder de lange lijst met bomen die verdwijnen. Zoals de vier essen bij het gemeentehuis. De drie paardekastanjes aan de Maria Enzersdorflaan hoek Berkelseweg en de es voor de Rabobank. Ook twee boomhazelaars op de Boekweitveld moeten het veld ruimen.

In Berkel en Rodenrijs gaat het kappen van bomen om 59 exemplaren op diverse locaties. Drie grijze elzen aan het Romenpad. Drie sierkersen aan de Havenstraat en zeven aan de Klapwijksezoom. De twee laurierwilgen in de Wilgenlaan naast de speeltuin treuren voor het laatst. Evenals de vier essen aan de Vogelweg.

Voor de Zuidersingel is een aparte aanvraag gemaakt. Daar worden nog eens achttien bomen gekapt. In Bleiswijk moeten dertien bomen het loodje leggen. De twee Spaanse aken op het sportpark aan de Merenweg bijvoorbeeld. Naast het hoofdveld van HVB moet ook een es weg. Boswachter Dick van Stegeren had slecht nieuws. Aangetaste essen en enkele andere bomen die een gevaar vormen voor voorbijgangers, worden verwijderd in de Rottemeren (zie foto).

Boomjurist Bart Visser sprak dinsdag de raad en organisaties toe over de boomverordening. Hij sprak over verschillende mogelijkheden op beschermingsniveau. De huidige verordening kan mogelijk omgezet worden naar een 'groene kaart-model'. GroenLinks is groot tegenstander van massale bomenkap. "Gezonde bomen moeten niet gekapt worden, alleen in uitzonderlijke gevallen. Als de boom op een locatie staat waar hij gevaar kan opleveren bijvoorbeeld", zegt Marko Ruijtenberg. "Wij willen met inwoners de huidige bomenlijst up to date maken. De toekomst van het Lage Bergse Bos verontrust ons zeer. We moeten elk stukje natuur behouden."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox