Mary Papunashvili (80). "Goed dat de overheid zich hier inzet voor duurzame energie. Dat gebeurt in Georgië niet."               Foto: GvL
Mary Papunashvili (80). "Goed dat de overheid zich hier inzet voor duurzame energie. Dat gebeurt in Georgië niet." Foto: GvL (Foto: Gerrit van Loon)

Bewoners blij met zonnepanelen

Door Gerrit van Loon

Van de Bleiswijkers die wonen in De Wielewaal geen kwaad woord over de aangelegde zonnepanelen op hun dak. 3B Wonen maakt woningen energiezuiniger. "Kijk maar, de meter loopt achteruit.

Bleiswijk - Zonder er aan huurders een huurverhoging voor te vragen, maakt woningcorporatie 3B Wonen woningen energiezuiniger. "Goed voor het milieu en de portemonnee dus." Een maandje geleden had De Wielewaal de primeur. In één keer werden alle zonnepanelen op de daken geplaatst. Beneden- en bovenwoningen hebben allemaal zes zonnepanelen gekregen. Waar nog enkel glas aanwezig was, is dat vervangen door dubbel HR++ glas. In combinatie met de maatregelen om de woningen energiezuiniger te maken, is ook het buitenschilderwerk gedaan en zijn de trappenhuizen opgefrist, meldt 3B Wonen.

In de Wielewaal wonen voornamelijk ouderen. "Het duurde wel even voordat alles gereed was", weet bewoner Jan van As (77). Hij woont een dikke acht jaar in De Wielewaal. "Er is ook nog asbest verwijderd. Ik hoor nog niemand klagen over de zonnepanelen. Ze werken wel. Kijk maar, de meter loopt achteruit", wijst hij naar zijn meterkast in het halletje van zijn benedenwoning. Van As, die 41 jaar aan de Rembrandtlaan woonde, heeft een moeilijke tijd achter de rug. "Mijn vrouw is enkele jaren geleden overleden en zelf heb ik een infarct gehad. Mijn tijd besteed ik aan rustig puzzelen en lezen."

Onderbuurvrouw Mary Papunashvili (80) schrijft gedichten en verhalen. Ze was vroeger journaliste en komt uit de Georgische hoofdstad Tbilisi. "Ik ben naar Nederland gekomen, omdat mijn enige dochter als huisarts in Rotterdam werkt. Goed dat de overheid zich hier inzet voor duurzame energie. Dat gebeurt in Georgië niet. Mensen zijn daar vaak arm en niet met dergelijke zaken bezig. In Bleiswijk wonen bevalt mij goed. Er is weinig verkeer. Het is rustig. Qua leeftijd mag ik oud genoemd worden, mijn geest is nog scherp."

Ook Adri Troost (77), naar eigen zeggen één van de jongste bewoners hier, is content met de panelen. Zijn meter loopt al terug. "De tijd zal het leren. Ik ben vaak weg uit Bleiswijk. Dan ga ik naar mijn stacaravan op een camping in Doorn toe. Daar ben ik grasmeester en maai ik vele hectares gras. Ik moet iets te doen hebben. Voor volgend jaar zit er denk ik wel een addertje onder het gras van 3B Wonen. Moeten we misschien toch voor die dingen betalen. Voor niets gaat de zon immers op."

Omliggende straten

3B Wonen heeft ook op de woningen aan de Mereldreef zonnepanelen geplaatst. Dit jaar volgen nog omliggende straten. Gemiddeld voorziet 3B Wonen 400 woningen per jaar van zonnepanelen.

Meer berichten

Shopbox