Logo 3B-krant.nl


Sander Verloop en koster Jolanda Fentanes Morgan-Leeflang kijken uit naar de verbouwing van hun kerkgebouw in Bergschenhoek.
Sander Verloop en koster Jolanda Fentanes Morgan-Leeflang kijken uit naar de verbouwing van hun kerkgebouw in Bergschenhoek. (Foto: Gerrit van Loon)

Hagenpreken in het buitengebied

Door Gerrit van Loon

Voor een periode van zes weken worden de diensten van de Hervormde Gemeente in Bergschenhoek gehouden in een bedrijfsloods aan de Schiebroekseweg. De kerk uit 1972 wordt flink opgeknapt.

Bergschenhoek - Sander Verloop, voorzitter college van kerkrentmeesters, ziet het beeld al helemaal voor zich: "Onze dominee Arjen Terlouw voor op een vorkheftruck, staand op een pallet de gemeente toesprekend. Aan de zijkanten liggen balen stro. Hagenpreken op de Wilderszijde. Waarom niet?"

De realiteit is dat het pand aan de Kerkstraat volgend jaar fors wordt aangepakt. De tegelvloer, het plafond, de keuken, de hal, de geluidsinstallatie, het licht, de gordijnen en het podium in de kerk worden allemaal vernieuwd. Op 22 mei, na de Pinksterdiensten, vangt de renovatie aan. Zes weken lang komt er een bouwhek voor de deur en verandert de eerbiedwaardig plek, die elke zondag door zo'n 600 mensen wordt bezocht, in een grote bouwplek.

"We gaan de kerk aanpassen aan deze tijd", vertelt Verloop. In 2015 is interieurarchitecte Daphne van der Knijff-Looman gevraagd een nieuw beeld te schetsen. Typisch jaren '70-materiaal gaat verdwijnen. "Denk aan de schrootjes, de verlichting en de geluidsinstallatie", zegt koster Jolanda Fentanes Morgan-Leeflang.

Waar in veel Nederlandse kerken het aantal gemeenteleden terugloopt, is de aanwas in Bergschenhoek bijzonder. Bij jeugddiensten wordt veel beeld en muziek gebruikt. Vandaar dat er in de nieuwe kerk meer ruimte komt voor de band en optredens. De kansel wordt verrijdbaar. Er worden maatregelen in het plafond genomen om de akoestiek van de kerkzaal te verbeteren. "Een van onze speerpunten is de volgende generatie", aldus Verloop. "Daarvoor moet onze kerk, die in 1992 voor het laatst fors werd verbouwd, ook echt veranderen." De entree van het gebouw, midden in het dorpscentrum waar ook hangjeugd vertoeft, wordt aangepakt. "Die oogt nu koud en niet uitnodigend. De huidige deuren gaan eruit en er komen grote glazen deuren voor terug. Deuren die uitnodigen om binnen te komen. De aangrenzende hal is nu voor en na de diensten te klein. Die gaan we vergroten", vertelt Verloop.

"Wij kijken naar de mogelijkheid om die gezamenlijke ruimte ook doordeweeks te openen. Het zou mooi zijn als dat met hulp van enthousiaste gemeenteleden straks mogelijk is", aldus de koster. De kerkleden vinden tijdens de verbouwing onderdak in een grote hal van Van der Spek op Wilderszijde. Die kan 's zomers zijn landbouwvoertuigen buiten kwijt. "Een soort kampeergevoel met kampeervuurtjes gaat dat worden".

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox