Logo 3B-krant.nl


Vuurwerk moet 2 cm van de muur af liggen, zodat water van de sprinklerinstallatie er tussendoor kan", aldus Edwin van Vriesland. Archiefbeeld.
Vuurwerk moet 2 cm van de muur af liggen, zodat water van de sprinklerinstallatie er tussendoor kan", aldus Edwin van Vriesland. Archiefbeeld. (Foto: Gerrit van Loon)

'Opslag is overdreven goed geregeld'

Door Gerrit van Loon

In elke kern van Lansingerland wordt vuurwerk verkocht. Deze krant maakte een rondje langs de grootste verkopers en vroeg naar de veiligheidsvoorschriften. "We gaan knallen."

Lansingerland – Karwei Berkel en Rodenrijs heeft een vuurwerkbunker laten aanleggen met een nieuwe brandmeldinstallatie. Vuurwerkbunkers moeten aan de vele veiligheidsvoorschriften uit het Bouwbesluit voldoen. De brandmeldinstallatie bestaat uit onder andere rookmelders en handbrandmelders. De bunker is opgedeeld in twee bewaarplaatsen: eentje voor dichte verpakkingsdozen, de ander voor alle uitgepakte goederen, de 'bufferbewaarplaats'. Elk te betreden door een sluis met brandveilige deuren.

"Ons hele pand had al een sprinklerinstallatie, de bewaarplaatsen zijn er mooi op aangesloten. Uiteraard zijn deze gestuurd door een aparte brandmeldcentrale. Rookmelders zorgen ervoor dat alle deuren van de bufferbewaarplaats door kleefmagneten dichtvallen. Wanneer er brand is gaat een luid alarm af in heel de winkel. Verder is er een brandhaspel en schuimblusser", aldus Donald de Vogel van Karwei. "Sinds 2014 kriebelde het om te beginnen met vuurwerkverkoop. Toen was het helaas financieel niet haalbaar. Dit jaar wel. Lokale ondernemers hielpen bij de inrichting. December is altijd al een magische maand, maar nu wordt het voor ons nog leuker. Op naar een brandveilig Nieuwjaar!"

Vuurwerk Bergschenhoek op Weg en Land is ervaren in vuurwerkverkoop en heeft dit jaar een nieuwe winkel in Berkel en Rodenrijs op de Industrieweg, volgens de nieuwste veiligheidsvoorschriften gebouwd. "We zijn er net klaar", laat Edwin van Vriesland weten. "Hierdoor kunnen wij in Lansingerland in totaal 20.000 kg vuurwerk opslaan. Is er in de ene winkel een artikel uitverkocht, halen we dat in de andere winkel. De deuren van de bewaarplaatsen zijn dikker en brandwerender dan voorheen. Paden in de bunkers moeten minimaal 75 cm zijn om veilig te kunnen vluchten. Deuren moeten zelfsluitend zijn met deurdrangers. Drie instanties komen ieder jaar langs en onderhouden en keuren alle installaties."

Haitsma Vuurwerk aan de Hazenweg 4 in Bleiswijk vindt dat de veiligheid rondom vuurwerkopslag overdreven goed geregeld is in onze regio. Er zijn landelijk regels afgesproken waar bunkers aan moeten voldoen. Per regio verschillen de instanties die de controles uitvoeren. "Wij hebben ook twee vuurwerkbunkers. Ons warenhuis is in 1997 aan de Karel Doormanlaan compleet afgebrand. De veel minder beveiligde bunker bleef echter geheel in stand. Het vuurwerk mocht zelfs het jaar daarna verkocht worden", aldus Tjalling en Jelmer.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox