Logo 3B-krant.nl


Kim Boers van Storumloop (hondenopvang- en training) begon in 2015 op het terrein van de voormalige waterzuivering. Beeld: Storumloop
Kim Boers van Storumloop (hondenopvang- en training) begon in 2015 op het terrein van de voormalige waterzuivering. Beeld: Storumloop (Foto: Gerrit van Loon)

Hondengeruzie aan de Anjerdreef

Door Gerrit van Loon

Een groep van 12 bewoners aan de Anjerdreef en Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs ervaart overlast van hondenbedrijven Dogtopia en Storumloop. "Aanhoudend irritant blaffende en jankende honden."

Berkel en Rodenrijs - Alle betrokken partijen troffen elkaar in de raadszaal bij de behandeling van bestemmingsplan Lint-Zuid. Achter elkaar spraken grondeigenaar Arthur Bonnewits, bewoner Reith namens de 12 overlast ervarende bewoners, de Engelstalige Dogtopia-eigenaar Glenn Prosser (met tolk), bewoner Rob Troost en Storumloop-eigenaar Kim Boers. De gemeenteraad hoorde ze allen aan.

Bonnewits wijst er op dat Dogtopia en Storumloop, volledig los van elkaar in bedrijf, een sociale rol hebben. "Een blokhut wordt door buurtbewoners in elkaar gezet en gefinancierd door Defensie, omdat er actief wordt samengewerkt met oud-militairen met ptss. Het aantal ouderen –ook zonder hond- die tijdens een wandeling door het park een bezoek brengen aan de hondenopvang is groot." Bewoner Reith laakt het politiek kruimelwerk en fouten in gemeentelijke procedures. "De vestiging heeft naast verkeersoverlast gezorgd voor toenemende geluidsoverlast door jankende honden. Als verontruste burgers voelen wij ons niet serieus genomen. De afgelopen weken is geluid door hondenoverlast toegenomen."

Prosser vertelde dat Reith gewoon niet van honden houdt. "Dogtopia is een uniek bedrijf in Nederland. Geen hondenspeeltuin. Ons enige doel is om honden een veilige, kalme en vreedzame omgeving te bieden, ongeacht hun achtergrond, leeftijd of ras. We leren onze honden niet te blaffen. Wanneer klanten ze ophalen, raken sommige honden opgewonden. Deze honden gaan dan om geluid te voorkomen naar binnen om te kalmeren voordat er honden worden opgehaald. Onze gebouwen hebben dubbele beglazing."

Geluidsresultaten uit testen van DCMR vallen binnen gestelde eisen. De raad stelde het bestemmingplan zonder extra restricties voor de bedrijven vast. Bewoner Rob Troost relativeert en moet van zijn vrouw buiten roken en geniet vaak voor zijn Stationskoffiehuis van zijn sigaretje. "Dat maakt mij geluidsdeskundige in de directe omgeving. Het geluid van blaffende honden duurt maar even en maakt eerder een dorpse indruk dan dat het ergerlijk is. De vestiging van de hondenopvang betekende het einde van schreeuwende, hangende jongelui en asociaal gedrag." Kim Boers staat open voor extra schermen, zodat prikkels voor honden binnen blijven. Ze haalt met haar bus nu al honden op. "Reith heeft mij laten weten niet te stoppen tot we helemaal weg zijn."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox