"Een gezond gewicht begint bij bewustwording van wat je voelt," aldus voedingscoach Ellen Koot. Foto: Stiefpaparazzi.
"Een gezond gewicht begint bij bewustwording van wat je voelt," aldus voedingscoach Ellen Koot. Foto: Stiefpaparazzi. (Foto: Stiefpaparazzi)

Goede voornemens: gezond afvallen

Door Ellen Koot

Oud en Nieuw is weer voorbij en ja, daar komen ook de goede voornemens: minder roken, meer sporten en natuurlijk afvallen. Niet vreemd want uit diverse onderzoeken blijkt dat inmiddels de helft van de volwassenen (veel te) zwaar is. Ook bij kinderen en jongeren wordt een gezond gewicht een steeds groter probleem.

Lansingerland - Meer nieuwe diëten, vermageringspillen, drankjes en wondermiddelen komen op de markt. Afvalgoeroes en fitgirls hebben het antwoord voor ons in handen. Maar ligt de oplossing niet gewoon heel dichtbij wie wij zijn?

"Ja, ik hou gewoon veel van lekker eten", krijg ik vaak als reactie. Maar smaakt het nog steeds zo lekker na de zoveelste hap? Waarom 'moet' die schaal of zak leeg? Wat gaat er in jouw hoofd om op dat moment? Verveling, boosheid of een ander onprettig gevoel? Afvallen - een gezond gewicht begint bij bewustwording van wat je voelt. Kies voor wat echt goed is voor jouw lichaam: onder andere groente, fruit, granen, voldoende vocht (vooral water) en uiteraard elke dag ½ uur tot 1 uur bewegen. Mijd zoveel mogelijk voeding in pakjes en zakjes. Stress kan er voor zorgen dat je zwaarder wordt, zonder dat je meer eet. Zodra je serieus kiest om goed voor jezelf te zorgen, ben je echt al een heel eind op de goede weg.
Vind je het lastig om het helemaal alleen te doen? Zoek iemand die jou steunt en met jou meedoet om zo gezond mogelijk te leven. Ook kun je langs gaan bij een gezondheidscoach of diëtiste, zolang deze jou normale natuurlijke voedingsmiddelen adviseert en niet kiest voor een radicale methode waarbij je heel snel afvalt. Bewezen is dat wanneer je een aantal keren heel snel afvalt, dit verstoring veroorzaakt in jouw stofwisseling. Het gevolg kan zijn dat je evenveel eet als voorheen en toch in gewicht toeneemt.
Elke verandering is niet gemakkelijk omdat het moeite kost en veel aandacht vraagt. Uiteindelijk ga je beter in je vel zitten en krijg je meer energie. Belangrijk blijft het ook om niet te streng voor jezelf te zijn en heel af en toe te genieten van iets van je erg lekker vindt, maar dat misschien wat minder gezond is. De balans, daar draait het uiteindelijk om.
Mijn naam is Ellen Koot en mijn bedrijf heet Body and Mind Coach. Ik ben gezondheidscoach in Bleiswijk en vind het leuk om mensen te helpen op het gebied van bewust leven. Daarnaast ben ik yogadocent, gewichtsconsulente en adviseer zowel particulieren, jongeren en bedrijven. Wil je meer weten? Kijk op www.bodyandmindcoach.nl of mail mij info@bodyandmindcoach.nl
Een heel gezond 2018!

Meer berichten