De projectontwikkelaar meldde vorig jaar diverse keren dat geduld een schone zaak is. “Een uitdrukking die we met regelmaat moeten herhalen voor onszelf.  PR-beeld.
De projectontwikkelaar meldde vorig jaar diverse keren dat geduld een schone zaak is. “Een uitdrukking die we met regelmaat moeten herhalen voor onszelf. PR-beeld. (Foto: Gerrit van Loon)

Project Rodenrijs ligt nagenoeg stil

Door Gerrit van Loon

Het nieuwbouwproject rondom de bekende klokkenboerderij aan de Rodenrijseweg (Rijk van Rodenrijs) verloopt uitermate stroef. Deze week steken de projectontwikkelaar, architect en vormgevers de koppen bij elkaar.

Berkel en Rodenrijs – Het plan is om de 'Klokkenwoning', zoals de oorspronkelijke boerderij heet, volledig te restaureren en er rondom heen negen nieuwbouwwoningen neer te zetten. Deze woningen zouden in 2017 bij Van Dullink Makelaars in verkoop gaan. Bij het bekende Berkelse makelaarskantoor staat het project nog steeds onder het kopje binnenkort in verkoop. Niet meer dan een mooie impressie is er op de makelaarswebsite te vinden.

Het gerenommeerde V8 architects meldt helemaal niets meer over Rijk van Rodenrijs. Het samenwerkende interieurbureau Doen laat weten dat het project inderdaad stil heeft gelegen. "In verband met vergunningen. Deze week hebben we een updatevergadering om de ontwikkelingen door te nemen", aldus Mascha van Steijn van Doen.

De projectontwikkelaar meldde vorig jaar diverse keren dat geduld een schone zaak is. "Een uitdrukking die we met regelmaat moeten herhalen voor onszelf. We zijn met een historisch bouwkundige door de boerderij gelopen. Erg interessant wat je dan weer hoort en leert over de manier van bouwen destijds. De boerderij is in slechte staat, maar er zijn zeker lichtpuntjes gelukkig." Eind september meldde de Facebookpagina van Rijk van Rodenrijs cryptisch: "Geduld is in kalmte accepteren dat dingen in een andere volgorde gebeuren dan je in gedachten had". Een spreuk van David G. Allen.

Ondertussen maken buurtbewoners zich boos. De bewuste boerderij is cultureel erfgoed. Een informatieverzoek van bewoner Adri Vergalen daarover bij de Commissie Cultureel Erfgoed werd genegeerd. "Een kwalijke zaak," aldus Vergalen. "De klokkenboerderij uit 1852 zie ik diverse malen per week en verkeert in deplorabele toestand. Je zou zeggen dat aan cultureel erfgoed verplichtingen hangen. Ik ben zeker niet de enige die zich hier zeer aan stoort. Misschien probeert Lansingerland deze toegezegde restauratie in de doofpot te stoppen en vervolgens geluidloos af te voeren. Ik zie met lede ogen aan dat dit object in bouwvallige staat verkeerd en merk helaas niets van enige activiteit, Het zou mij niet verbazen wanneer op een gegeven ogenblik deze boerderij doodleuk wordt afgebroken. Het aanzien van het geheel is niet bepaald een reclame voor onze gemeente."

De ontwikkelaar zegt dat het project 'zeker niet stil ligt'. "Er gebeurt van alles achter de schermen. De procedure loopt. Er is goede hoop daar positief doorheen te komen."

Meer berichten