Auteur Henk Groeneveld overhandigt het boek aan Pastoor Winfried Kuipers en aan burgemeester Pieter van de Stadt. Foto: Amel Bali
Auteur Henk Groeneveld overhandigt het boek aan Pastoor Winfried Kuipers en aan burgemeester Pieter van de Stadt. Foto: Amel Bali (Foto: Amel Bali)

Berkelse kerk klaar voor de toekomst

Door Amel Bali

Afgelopen zondag werd de start van het jubileumjaar voor Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Berkel en Rodenrijs gevierd. De kerk is 150 jaar geleden gebouwd en dat wordt dit jaar op een aantal momenten gevierd. Ter ere van dit jubileum schreef historicus en Berkelaar Henk Groeneveld het boek: 'In vertrouwen naar de toekomst'. Deze werd officieel overhandigd aan Pastoor Winfried Kuipers en aan burgemeester Pieter van de Stadt.

Berkel en Rodenrijs – Het thema van het jubileumjaar is 'kerk uit de steigers, klaar voor de toekomst'. De kerk en het nabijgelegen parochiehuis hebben de afgelopen twee en een half jaar een flinke restauratie ondergaan. Volgens Johan van der Burg, voorzitter van de jubileumcommissie, was dit nodig omdat de fundering er slecht aan toe was. "Het komende halfjaar komen er nog aanpassingen in de kerkzaal. Ook komt er een verbinding tussen de kerkzaal boven en de zaal beneden", zegt hij. Burgemeester van de Stadt is verheugd over de restauratie van de kerk. "Ik ben blij dat u dit historisch erfgoed voor onze gemeente bewaart. Er is hier al zoveel verdwenen." Het boek zal volgens de burgemeester de verhalen bewaren, die horen bij het gebouw. Het is immers één van de schaarse monumenten in Lansingerland. Volgens Groeneveld heeft de kerk een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het dorp. "De kerk heeft op maatschappelijk vlak veel voor de mensen betekend", legt hij uit. Het boek beschrijft deze rijke geschiedenis door de eeuwen heen. Groenenveld verwacht naar eigen zeggen veel exemplaren te kunnen verkopen.
2018 zal maandelijks in het teken staan van feestelijke activiteiten om het jubileumjaar te vieren. Zo zal er bijvoorbeeld een sponsordiner bij 't Manneke plaatsvinden, een rolstoeltweedaagse, een historische fietstocht en een kerkveiling. "Het hoogtepunt van de activiteiten zal de feestelijke viering van het jubileumjaar op 16 september zijn", zegt van der Burg. Zondag 15 december vindt de afsluiting van het jaar plaats.
De rooms katholieke kerk is eerder verkozen tot de mooiste kerk van Zuid Holland en staat symbool in het leven van de rooms katholieke gemeenschap in het dorp. Dit was duidelijk te zien aan de opkomst afgelopen zondag. Een mengelmoes van jong en oud, nam deel aan de feestelijke start van het jubileumjaar. "Voor mij is deze kerk speciaal", zegt trouwe bezoekster Marianne. "Ik heb er mijn communie gedaan. Ik ben er getrouwd, mijn dochter is er gedoopt en zo gaat het generaties door. We kunnen er weer tegenaan. Op naar de komende 150 jaar!"

Meer berichten