Het CDA van Matthijs Ruitenberg wil grenzen aan de groei. Na huidige woonprogramma alleen kleine projecten in de kernen voor de doorstroom.  Foto: GvL.
Het CDA van Matthijs Ruitenberg wil grenzen aan de groei. Na huidige woonprogramma alleen kleine projecten in de kernen voor de doorstroom. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Gedegen, brede partij voor iedereen

Door Gerrit van Loon

Ook deze verkiezingen trekt Matthijs Ruitenberg (40) voor de CDA-fractie de kar. De voorman wil de komende periode oogsten na vier jaar zaaien. "De N209 moet deels ondertunneld worden, de N471 tweebaans waar dat nog niet is. Anders komt Lansingerland vast te zitten als de nieuwe A16 open gaat."

Berkel en Rodenrijs – Het scheelde niet veel of Matthijs Ruitenberg was niet opnieuw lijsttrekker geworden. Hij heeft een drukke baan, een jong gezin en veel fractiewerk. "Dat kost enorm veel tijd. Mijn vrouw had een grote stem in die beslissing. Af en toe wil ik ook ontspannen, naar Feyenoord bijvoorbeeld. Ik kom tot rust in De Kuip", vertelt Ruitenberg, voordat hij een dochter naar de scouting brengt.

"Vier jaar geleden was het bestuurlijke chaos. Wethouders traden achterelkaar af. Lansingerland was failliet. Het CDA heeft mede orde op zaken gesteld. Geploeterd. Geploegd. Maar nu is de gemeente bestuurlijk stabiel, het groenonderhoud op niveau, de toekomst rooskleurig. Binnenkort gaan we oogsten", zegt de econoom. Hij studeerde aan de Universiteit van Wageningen en is al jaren onderwijsbestuurder. "In het studentenleven ervoer ik de kracht van samenzijn. Van huis uit -mijn vader was econoom en voormalig VVD-raadslid in Berkel- had ik interesse in politiek. Ik kwam uit bij het CDA." Liefst 35 kantjes telt zijn partijprogramma. Geen onderwerp wordt onbesproken gelaten. "Dat krijg je met een brede partij en veel ideeën. Prostitutie en coffeeshops vermelden we ook. Die hebben we hier niet en dat willen we zo houden. Radicalisering of Salafisme in de moskee aan de Zijde willen we niet. Van sommige sprekers in de moskee kreeg ik buikpijn."

CDA-begrippen zijn: samenleving, familie, verenigingen, scholen, ondernemers, vrijwilligers. "Het wordt dringen op de flyer", lacht Ruitenberg die kerkt bij de Rooms-Katholieke Kerk aan de Noordeindseweg. Over waar zijn partij staat, doet hij niet bewust vaag. "Rechts van het midden. Ik ben trots op onze associatie met de glastuin- en landbouwsector."

Tot de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart besteden we elke week aandacht aan lijsttrekkers in Lansingerland. In de serie Thuis in de zetel hoe de lijsttrekker in het leven staat. Dit keer Matthijs Ruitenberg, met vrouw en drie dochters wonend in Berkel. "Een jongetje erbij? Nee, het is genoeg. "Het CDA vindt 75.000 inwoners in Lansingerland genoeg. "Ons aandeel in grootscheepse woningbouw is dan wel geleverd."

Meer berichten