Politieagent Dennis Muis tekent levensechte portretten van mens en dier. Na vermelding op Facebook stromen de opdrachten binnen. Foto: GvL.
Politieagent Dennis Muis tekent levensechte portretten van mens en dier. Na vermelding op Facebook stromen de opdrachten binnen. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Levensechte tekeningen vol emoties

Door Gerrit van Loon

Zoveel als de afgelopen maanden had Dennis Muis (43) nog niet getekend. De politieman, wonend aan de rand van Berkel, maakt onder de noemer Almost real tekeningen (Art) kunstwerkjes die een paar tientjes per stuk kosten. "Het gaat mij om de blijde reacties."

Berkel en Rodenrijs – Deze dagen liet hij alle tekenopdrachten uit zijn handen vallen om zich naast zijn politiewerk te storten op een bijzondere klus. "Ik teken twee portretten van de doodzieke dochter van een collega. Ze heeft niet lang meer. Haar tekeningen gaan voor alles. Andere opdrachtgevers moeten wachten en hebben daar alle begrip voor."

Dennis wordt vaak gevraagd door bekenden of mensen die via via bij hem en zijn vriendin Renée Simons terecht zijn gekomen. Simons, die als mrs Netherlands Universe 2015 de voorpagina van deze krant sierde, zorgt voor het administratieve gedeelte. "Zij is mijn manager", lacht Dennis. "Alles er omheen is niet mijn ding. Dat vindt Renée leuk om te doen. Zij heeft contact met klanten en onderhoudt de Facebookpagina Almost real tekeningen. Als ik teken ben ik even weg van alles. Ik hoor de kinderen en hond om mij heen wel, maar ik ben er niet. Het geeft mij ontspanning."

Het tekengevoel heeft hij van zijn inmiddels 73-jarige vader. Op school tekende Dennis al stripfiguren en autootjes in elkaar. Hij tekende later vrije opdrachten, eigen initiatieven, zoals filmhelden. "Ik had alle onderwerpen wel gehad. Ik ben een tijdje gestopt. Toen zag ik een artiest die aan Dry-brushing (kruising tussen tekenen en schilderen) deed. Wat gaaf als je dat kan! Ik zocht filmpjes en materiaal op. En werk nu zelf met pastelkrijt, stift voor de kleuren en olieverf (dry-brush)."

Laag op laag

Op basis van goede foto's maakt Dennis zijn tekeningen. Gemiddeld doet hij 4 á 5 uur over één tekening. "Eerst een schets, dan inkleuren. Laag op laag. Het meeste dat je erop zet, ben je er later weer aan het afhalen. Ik doe alleen opdrachten waar ik mij lekker bij voel, zoals portretten van mensen en dieren. Landschappen van Berkel met een molen erin doe ik bijvoorbeeld niet. Daar voel ik niets bij. Een vrouw wilde dat ik een auto voor haar tekende in kleur. Dat was een grensgeval, omdat ik er geen ervaring in had. De tekening lukte goed, met strakke lijnen en op ander papier."

Tekenen geeft hem een lekker, fijn en rustig gevoel. "Mijn valkuil is mijn perfectionisme. Is een tekening niet 100% zoals ik wil, belandt ie in de prullenbak. Een tekening is nooit af. Maar als mijn handtekening en jaartal eronder komen, is ie klaar. Dan verheug ik mij op de reacties van mensen. Achter de tekening zit vaak een emotioneel verhaal."

Meer berichten