Marko Ruijtenberg is de politiek ingegaan om niet vanaf de zijlijn te roepen, maar daadwerkelijk steentjes bij te dragen. "Belangrijk om de wereld een beetje beter achter te laten, dan hoe ik hem aantrof.”  Foto: GvL.
Marko Ruijtenberg is de politiek ingegaan om niet vanaf de zijlijn te roepen, maar daadwerkelijk steentjes bij te dragen. "Belangrijk om de wereld een beetje beter achter te laten, dan hoe ik hem aantrof.” Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Een diverse, eerlijke en groene partij

Door Gerrit van Loon

Marko Ruijtenberg (47) heeft het stokje overgenomen van Ivana Citterbartova, die de afgelopen 8 jaar GroenLinks Lansingerland leidde. De nieuwe leider is hard op de inhoud, maar zacht op de relatie. Hij vergelijkt zichzelf met zijn voorgangster en de linkse vrienden van de PvdA. Al probeert hij niet in hokjes te denken.

Berkel en Rodenrijs – In een grijs verleden was Rotterdammer Marko Ruijtenberg, opgegroeid in Zuidwijk, lid van D66. Toen GroenLinks in 2012 met Jolanda Sap op het randje van faillissement stond, werd hij lid. "Ik houd van de underdog. Voor mij is democratie niet blind de wens van de meerderheid uitvoeren, maar juist opkomen voor en het beschermen van de minderbedeelden.

Met wat extrapoleren van de gemeenteraadsverkiezingsuitslagen in 2014 en die van de laatste landelijke verkiezingen, komt Ruijtenberg uit op 3 á 4 zetels in Lansingerland. Nu heeft GroenLinks 1 zetel in de raad. "Wij kunnen de vijfde partij in grootte worden. Ik wil minstens 3 zetels halen. Gefaald als ik er maar twee haal? Nee, dan zijn we verdubbeld", lacht hij als een vermaard politicus, die welke uitslag dan ook naar zich toe kan draaien. Hij weet ook dat Lansingerland, in het verlengde van Rotterdam, overwegend rechts stemt. "In Berkel woont veel import. Ik probeer niet te veel in hokjes te denken, beoordeel liever mensen op wie ze zijn en wat ze kunnen."

Hij ziet GroenLinks als een eerlijke ('duurzaam is zo'n kapstokbegrip waar je alles aan kan hangen') partij. Inclusief, niet alleen divers. "Diversiteit is allerlei ingrediënten in huis halen, inclusief wat je er mee maakt", aldus Marko, die best kok had willen worden. Hij is van beroep facilitair coördinator bij detacheringsbedrijf Sparq.

Met de PvdA vormt zijn partij een links collectiefje. "We blijven vrienden, gaan niet fuseren en hebben geen verkering. Verschil is dat zij op zoek zijn naar zichzelf en wij onszelf al hebben gevonden." Verschil tussen Ivana en mij is dat ik linkser en activistischer ben. Al ben ik niet bang daardoor in de raad een kleinere gunfactor te krijgen."

Tot de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart besteden we elke week aandacht aan lijsttrekkers in Lansingerland. In de serie Thuis in de zetel hoe de lijsttrekker in het leven staat en wat de beweegredenen zijn. Dit keer Marko Ruijtenberg die samen met vrouw en twee puberzonen woont in een huurwoning. "In 2022 moeten er verspreid door Lansingerland veel meer sociale woningen staan. Gemêleerd wonen is een verrijking."

Meer berichten