Volgens plannen past het nieuwe appartementengebouw bij eerder gerealiseerde hoogbouw, op korte afstand. Beeld: Waaijer Projectrealisatie.
Volgens plannen past het nieuwe appartementengebouw bij eerder gerealiseerde hoogbouw, op korte afstand. Beeld: Waaijer Projectrealisatie. (Foto: Gerrit van Loon)

Hoogbouw in Berkel is niet gewenst

Door Gerrit van Loon

Een appartementengebouw met tien bouwlagen in het centrum. Even hoog als de kerk. Bewoners in Berkel en Rodenrijs zien niets in dit al ingetekende plan dat dinsdag werd besproken.

Berkel en Rodenrijs - Bij de gemeente Lansingerland zijn twintig bezwaren binnengekomen over het nieuwe plan voor het centrum van Berkel en Rodenrijs. De zorgen gaan voornamelijk over verkeer en over het forse appartementengebouw. Dat wordt met een bouwhoogte van 34,5 meter niet als passend ervaren.

Bewoners in nabijgelegen appartementen vinden dat het nieuwe appartementengebouw hun woongenot kan aantasten. Hun privacy loopt gevaar en straks kunnen ze niet meer van het zonnetje genieten omdat er een groot gebouw in de weg staat. De hoogte van het gebouw is afgemeten aan de kerktoren aan de Kerksingel. Dat blijft echter het hoogste punt van Berkel. Volgens de plannen past het nieuwe appartementengebouw bij eerder gerealiseerde hoogbouw, op korte afstand van de bouwlocatie. Zo staat er aan de Oudelandselaan al een appartementengebouw van 9 bouwlagen met een bouwhoogte van 30 meter.

De gemeente Lansingerland laat weten de aandachtspunten en zorgen van bewoners ter harte te nemen. ,,Wij zijn ons ervan bewust dat de centrumontwikkeling aanzienlijke impact kan hebben op de bestaande omgeving. Een combinatie waarbij het centrumgebied wordt versterkt én er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met belangen van omwonenden en bestaande ondernemers is mogelijk."

'Positieve blikvanger'

De toekomstige hoogbouw is met stedenbouwkundigen en de welstandcommissie in Lansingerland uitvoerig doorgenomen. De gemeente vindt dat het appartementengebouw, mits goed ontworpen en rekening houdend met wensen van omwonenden, een 'positieve blikvanger en markeringspunt van het centrum van Berkel' kan worden. ,,De forse inwonersgroei en uitbreiding van voorzieningen vragen om een bepaalde verdichting van woningbouw in het centrum van Berkel."

In het bestemmingsplan en de uitwerking krijgt het verkeer aandacht. Veilige fietsroutes naar de scholen en andere voorzieningen tijdens en na de bouwperiode, daarover heeft de raad het deze week. En of er voor voldoende parkeergelegenheid is gezorgd. Bewoners hebben daar grote zorgen over. Vader Merlijn Bakkenes vroeg onderzoek te doen naar de verkeerssituatie bij drie scholen en een peuterspeelzaal en daarop verkeersplannen te baseren. "Onderzoek voor én na de bouw." Op 21 februari is er een informatieavond voor omwonenden.

Meer berichten