Leefbaar 3B stelt de wens van de bewoners centraal. We worden vaak ten onrechte een rechtse partij genoemd, vindt Simon Fortuyn.  Foto: GvL.
Leefbaar 3B stelt de wens van de bewoners centraal. We worden vaak ten onrechte een rechtse partij genoemd, vindt Simon Fortuyn. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Bereikbaar en niet politiek correct

Door Gerrit van Loon

De grootste partij heeft de meest bekende wethouder van Lansingerland als lijsttrekker. Lachend, maar met een serieuze ondertoon zegt Simon Fortuyn (63) dat hij op inhoud gekozen is, maar dat zijn achternaam wel handig is. Deze krant ging langs in zijn appartement en at een bord erwtensoep met Hema-worst mee.

Berkel en Rodenrijs – Hoe hij Lansingerland ziet in 2022? Dus na de aankomende bestuursperiode. "Dan is er een stabiel bestuur onder leiding van Leefbaar 3B. Ook is burgemeester Pieter van de Stadt herbenoemd, is Wilderszijde bijna volgebouwd met woningen, staan de geluidsschermen van de HSL er eindelijk, maken we nog steeds ruzie met Rotterdam The Hague Airport en is de gemeentelijke organisatie klant- en dienstgericht."

Fortuyn, broer van wijlen Pim Fortuyn, roert in de soep. Waarom hij in deze verkiezingsperiode hét gezicht van Leefbaar 3B wilde zijn? "Huidig fractievoorzitter en voormalig lijsttrekker Wouter Hoppenbrouwer gaf aan dat werk een groot beslag legde op zijn tijd. Ik kan het beter combineren. Veel debatten zijn in de avond. Ik zie het als een serieuze taakopvatting. Je kunt als politicus het verschil maken."

Het verschil tussen een landelijke en lokale partij is bereikbaarheid. "Ik merk dat mensen ons sneller weten te vinden. Bij landelijke partijen is dat toch net effe wat anders. Ja, maar jij bent van die kleur, denken mensen met lokale problemen. Die willen dat partijen hier niet het politiek correcte uit Den Haag hebben. Leefbaar 3B heeft daar geen last van."

Simon Fortuyn, plezierbootvaarder én houder van kippen die geen eieren leggen, vindt dat zijn partij ten onrechte rechts wordt genoemd. "Wij zijn niet rechts en (vooral) niet links. Binnen onze partij zitten oud PvdA-ers en CDA-ers. Tegelijkertijd is dat een conflictgevaar. Ik wil niet zeggen dat kikkers uit de kruiwagen springen, maar raadsleden leggen over verschillende onderwerpen soms een ander ei. Zij wel", aldus Simon Fortuyn, die verklapt bij de laatste landelijke verkiezingen van VVD naar CDA geswitcht te zijn.

Tot de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 besteden we elke week aandacht aan lijsttrekkers in Lansingerland. In de serie Thuis in de zetel hoe de lijsttrekker in het leven staat en wat beweegredenen zijn. Deze week Simon Fortuyn die in het weekend in Krimpen aan den IJssel woont. Door de week in een appartement in Berkel dat vorige week in verkoop kwam. "Eind mei ga ik eruit. De oude huisbaas is overleden."

Meer berichten