In 2022, na weer vier jaar besturen, zou Lansingerland in elke kern een Cultuurhuis moeten hebben staan, vindt Kees-Willem Markus. Foto: GvL.
In 2022, na weer vier jaar besturen, zou Lansingerland in elke kern een Cultuurhuis moeten hebben staan, vindt Kees-Willem Markus. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

'De Bijbel is toch een prima richtlijn'

Door Gerrit van Loon

Staat en kerk gescheiden houden. Kees-Willem Markus (35), lijsttrekker van de ChristenUnie in Lansingerland snapt die gedachte best. Zijn coalitiepartij bestuurde de afgelopen vier jaar mee, zonder telkens naar de Bijbel te grijpen. "Het is wel de basis waarop onze partij terug kan vallen."

Bergschenhoek – Hoofd van zijn jonge gezinnetje, vliegende keep op het wereldvermaarde ingenieursbureau waarvoor hij werkt en voor het eerst lijsttrekker voor zijn politieke partij. "Ik ben een generalist. Ik zie alles om mij heen gebeuren en ben redelijk snel afgeleid. Dat zit in mij. Aan de selectiecommissie heb ik aangegeven graag de fractie te gaan leiden, nu André Nieuwlaat stopt. Het gaat niet om mij persoonlijk, maar om de uitgangspunten van de ChristenUnie. Ik sta samen met Ankie van Tatenhove, onze wethouderskandidaat, op de poster, want zij is een bekender gezicht", vertelt Markus thuis in de zetel.

Hij is geen echte Lansingerlander, al woont hij 21 jaar in Bergschenhoek. Hij is geboren in het ziekenhuis van Gouda en woonachtig geweest in Waddinxveen, Broek op Langedijk en Klundert. Via het ambt van zijn vader (predikant) is hij hier beland. "Dit is een gelovige tuindersgemeente. Lansingerland heeft een grote christelijke basis. Er zijn een kleine 20 kerkgemeenschappen verspreid over de gemeente. Zelf kerk ik met gezin in de grote kerk in Bergschenhoek. De lijsttrekker is een man van persoonlijk contact. Op social media leeft hij niet, zijn Twitteraccount blijft stil. "Ik heb liever 1 op 1 contact met mensen. Debatteren doe ik in de raad, niet op internet. De gemeente moet in haar dienstverlening meer eager worden. Levendiger. Tussen de mensen staan. Bij bestemmingsplannen komen achteraf nog teveel bezwaren binnen. Waarom als gemeente niet in een bouwkeet op de locatie zelf zitten? Huisbezoekjes afleggen? Ambtenaren twee dagen kantoorloos laten werken? Op dinsdag en donderdag op de fiets door de gemeente." Een duurzame (zuinig op wat je hebt en krijgt) gemeente is een ander speerpunt. "Laten we dinsdag 4 september als proef nemen."

Tot de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 besteden we elke week aandacht aan lijsttrekkers in Lansingerland. In de serie Thuis in de zetel hoe de lijsttrekker in het leven staat en wat de beweegredenen zijn. Deze week Kees-Willem Markus. Met vrouw, twee dochters (7 & 4) en de pas geboren Thijmen wonend en kerkend in Bergschenhoek. "Mijn vader was predikant. Zelf praat ik liever over politieke zaken."

Meer berichten

Shopbox