Wethouder Simon Fortuyn ergert zich aan het beeld van de laatste weken. "Absoluut onjuist dat er geen geld is voor aanpak. Foto: GvL
Wethouder Simon Fortuyn ergert zich aan het beeld van de laatste weken. "Absoluut onjuist dat er geen geld is voor aanpak. Foto: GvL (Foto: Gerrit van Loon)

'Je lost met een tunneltje niets op'

Door Gerrit van Loon

Een fietstunneltje onder de Klapwijkseweg en Oudelandselaan is niet de snelle, goede oplossing voor de gevaarlijk rotonde. Dat vond een meerderheid in de raad vorige week. De oppositie wil actie: "Pak een schop en begin te graven."

Berkel en Rodenrijs – Een aanleg van een fietstunnel die beide kanten van de Oudelandselaan met elkaar verbindt - dat is de wens van de PvdA, GroenLinks en VVD met in hun kielzog zo'n 1400 ondertekenaars van de petitie. Mensen die in de Gouden Griffelbuurt wonen bijvoorbeeld en hun kinderen niet meer over de gevaarlijke rotonde durven te laten fietsen.

De afgelopen tijd is vooral oppositiepartij PvdA druk bezig geweest dit probleem in beeld te brengen. En de oplossing. Vorige week besliste de raad over het opnemen van de fietstunnel in het fietsveiligheidsplan. "Een fietstunneltje zorgt voor honderd procent scheiding van het langzaam en snel verkeer en staat daarmee garant voor het voorkomen van verkeersongevallen. Andere opties, zoals het aanpassen van de rotonde, doen dit niet. Bijna 1400 inwoners steunen inmiddels dit plan. De verkeerssituatie bij de rotonde is complex", schetste Petra Verhoef (PvdA).

Ze kreeg veel weerstand van andere partijen en wethouder Simon Fortuyn, die zich ergerde aan het beeld van de laatste weken: dat om financiële gronden er geen aanpak voor deze onveilige situatie zou komen. "Een absoluut verkeerd beeld. Er is onderzoek naar een tunneltje gedaan. De hoeken, booglijnen bij een nieuwe tunnel zijn niet geschikt. Dat zegt ook de Fietsersbond. Je lost er niets mee op. We gaan door op de ingeslagen weg: een integrale aanpak van alle rotondes op deze weg. Daarvoor is 1,8 miljoen euro beschikbaar", aldus Fortuyn.

Ook Jurjen Dieleman (ChristenUnie) ergerde zich aan het beeld dat de gemeente er niets aan zou doen. "We zijn aan de slag, maar laten het liever aan specialisten over. De PvdA roept dit vrij makkelijk. Bent u echt overtuigd dat er zomaar ineens een tunneltje kan komen?" Verhoef reageerde gepikeerd: "We hebben een verschil in urgentie en visie. Deze raad verschuilt zich achter onderzoeken en achter civieltechnische ingenieurs. Ik ben zelf ook ingenieur. Pak een schop en begin te graven." Later, tegen het CDA, dat op de rotonde verkeerslichten wil: "Als we de Deltawerken kunnen aanleggen, moet een fietstunneltje toch geen probleem zijn?"

Die kans liet Johan van der Burg niet schieten. "Die Deltawerken zijn zo'n 10 jaar geleden pas helemaal afgerond en na de watersnoodramp in 1953 al opgestart." Ivana Citterbartova (GroenLinks) kon de weerzin tegen de snelle aanleg niet bevatten. "De raad legt daarmee 1400 bewonersstemmen naast zich neer."

Meer berichten

Shopbox