Foto: Gerrit van Loon

De onschuld voorbij

Door Gerrit van Loon

Na het schrijven van deze column op zondag is er maandagavond weer een straatroof gepleegd in Berkel en Rodenrijs. 

Wie denkt dat criminaliteit bij de grenzen van Zoetermeer, Pijnacker en Rotterdam ophoudt, kan beter zijn koffers pakken. Lansingerland staat niet symbool voor vredelievend leven tussen tuinkassen en onbekommerd kunnen vertoeven in moderne nieuwbouwwijken. Er zijn in de 3B-hoek criminele activiteiten. En ze zijn waarneembaar ook. De straatroven stijgen. Jan van der Laan (Leefbaar 3B) wilde exacte cijfers weten. Hij kreeg ze vorige week. Van 14 januari 2017 tot 14 januari dit jaar vonden er zeven straatroven plaats in de gemeente." Dat was nog niet alles. "Sinds het stellen van deze vragen vonden er in de gemeente nog vier straatroven plaats." Schrikbarend. De helft van het vorige jaarcijfer is al gehaald. Afgelopen vrijdag was het weer raak. De recente straatroven zijn in onderzoek en hebben de aandacht van de burgemeester. Kan allemaal, maar het is de hoogste tijd om de noodklok te luiden.

De straatroof van vrijdag tussen 17:00 uur en 18:00 uur was in de omgeving van Van Vredenburchlaan in Bergschenhoek. Ter hoogte van nummer 95. Door twee mannen, tussen de 25 en 30 jaar oud. Dader 1 had een blanke huidskleur, donker blauw vest en een capuchon op. Dader 2 had een getinte huidskleur, Indonesisch uiterlijk met een volle baard. Het slachtoffer werd beroofd door twee daders op de fietsers- en voetgangersbrug. De politie hoopt op mensen die het delict hebben waargenomen.

Op een getuigenoproep komt digitaal altijd veel verontwaardiging. "Lang leve het fijne Lansingerland. Kom maar binnen jongens. En politie zie je amper." Ook politiek correcte geluidjes piepen langs. Schrijft de politie bijvoorbeeld over een getint uiterlijk dan is dat volgens een smal deel verwerpelijk. Niet passend in hun ideaalbeeld. En dat levert dan weer discussie op. "Doe alstublieft niet alsof Nederlanders altijd oké zijn en niet-Nederlanders niet." Dat de politie simpelweg de dader zo goed mogelijk wil omschrijven om diegene te pakken te nemen en geen bijbedoeling heeft met feitelijke kernmerken wordt terzijde geschoven door de moraalridders. Want feiten en idealen gaan lastig samen.

Veel mensen denken gelukkig praktisch. Een bewoonster adviseert haar dochters spuitbusjes in de tas mee te nemen. Hoe verstandig en moedig eigen redmiddelen van bewoners tegen brutale straatroven kunnen zijn, het mag niet. (Al mag er wel meer niet. Beroven bijvoorbeeld). Eigen rechter spelen, burgemeester Pieter van de Stadt ziet het liever niet. Hij wil extra wijkagenten. Elke gemeente heeft recht op één wijkagent bij 5.000 inwoners. Van de Stadt knokt voor een eerlijke verdeling. Extra wijkagenten zijn hard nodig. Het beeld van de jeugdgroep waarvan leden crimineel gedrag vertonen is niet helder. Dat wordt niet duidelijker door onze kop in de tuinbouwgrond te steken. Lansingerland moet accepteren dat er criminaliteit is en dat hoger op de politieke agenda zetten. Vanwege de veiligheid van inwoners. Dit onderwerp leeft sterker dan bijvoorbeeld waar je gas vandaan komt.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten

Shopbox