Burgemeester Pieter van de Stadt slijpt alvast de stempotloden. "Van Venezuela tot Thailand vechten mensen voor deze vrijheid."    Foto: GvL.
Burgemeester Pieter van de Stadt slijpt alvast de stempotloden. "Van Venezuela tot Thailand vechten mensen voor deze vrijheid." Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Stemmen in een Koningsdag-sfeer

Door Gerrit van Loon

Pieter van de Stadt (49) gaat op 21 maart voor de gemeenteraadsverkiezingen stemmen. Onze burgemeester roept alle kiesgerechtigden in Lansingerland op dat ook te doen. De 3B-Krant ging langs op het gemeentehuis om te horen hoe belangrijk je stem uitbrengen is. "Een verworven recht."

Lansingerland – Zelf gaat Van de Stadt voor de 8e keer een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij heeft van die vierjaarlijkse verkiezingen er geen één gemist. "Het is niet vanzelfsprekend dat je kunt stemmen. Dat recht moeten we koesteren. Van Venezuela tot Thailand vechten mensen voor deze vrijheid. Door te gaan stemmen krijg je wat gedaan. Je geeft richting aan het bestuur van de gemeente waarin je woont. Dat is wel relatief. De kans dat jouw gedachte helemaal en direct wordt opgenomen in het lokale bestuur is net zo groot als het winnen van de Staatsloterij. We moeten het samen doen. Zeggen dat bestuurders aan het pluche geplakt zitten en telkens opnieuw worden gekozen is te onverschillig. Door te gaan stemmen is dat te doorbreken."

Van de Stadt kijkt uit naar het feestje der democratie. "Natuurlijk vul ik de stemwijzers ook in. Maar als burgemeester ben ik politiek neutraal", aldus de VVD-burgemeester. "Alle Lansingerlandse kleuren vertegenwoordig ik. Natuurlijk waren de uitkomsten van de stemwijzers voor mij niet verrassend. Die stemwijzers draaien stemmers trouwens een loer voor ogen. Ze geven slechts een indicatie. Sommige onderwerpen vind je belangrijker dan andere." Zo'n 25.000 stemmen gaan uitgebracht worden in Lansingerland, verwacht de gemeente. Vier jaar geleden was de opkomst 55,6%. Gedurende de verkiezingsdag bezoekt de burgemeester enkele stembureaus. Stemmen worden 's avonds geteld op de bureaus of bij te weinig ruimte op het gemeentehuis. "Een voorlopige uitslag komt op de dag zelf. De volgende dag tellen we stemmen op personen op de kieslijsten. Dan pas komt de einduitslag. Dit democratisch stemsysteem is het beste wat we hebben. Het gros van de wereld zou er blij mee zijn."

De gemeente Lansingerland stuurt inwoners die voor het eerst mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen naast het stembiljet een flyer die je door tweeën kunt scheuren. Daarmee kun je op stemdate. "Voor het eerst stemmen kan best spannend zijn. Waar moet je heen? Hoe zit het? Samen met iemand gaan, werkt laagdrempelig. We maken stemmers bewust van hun recht", aldus de burgemeester.

Meer berichten

Shopbox