Carla Burggraaff op de bank waarop de man lag. Enkele spullen zijn vervangen en schoongemaakt met dank aan de verzekeraar.        Foto: GvL.
Carla Burggraaff op de bank waarop de man lag. Enkele spullen zijn vervangen en schoongemaakt met dank aan de verzekeraar. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Ligt er een verwarde man op je bank

Door Gerrit van Loon

Thijs en Carla Burggraaff genieten in hun woning aan de Rodenrijseweg op de rand van Berkel en Rodenrijs van hun pensioen. Vorige week werden ze opgeschrikt door een verwarde man die door het glas van de voordeur heen kwam, op de bank ging slapen en totaal de weg kwijt was. "Waarom doe je dit?"

Berkel en Rodenrijs – "Wat is het hier warm", dacht Carla Burggraaf toen ze begin vorige week uit haar slaapkamer naar de kamer liep. Om 07:00 uur komt haar dochter haar kleinkind brengen om op te passen. "De kachel slaat automatisch aan, maar stond al te gloeien. De deur van het halletje stond open. Een bloempot lag op de grond. Ik zag iets op de bank bewegen en dacht eerst aan een beest. Een hond die naar binnen was gekomen ofzo. Ik ben terug naar de slaapkamer gegaan en heb Thijs geroepen", vertelt Carla.

Haar man gebruikt zijn verstand en sommeert 112 te bellen. Hij schiet zijn duster aan en pakt een honkbalknuppel. Thijs loopt buitenom en ziet door zijn eigen raam binnen een jong volwassen man slapend op zijn bank liggen. "Dat hij sliep is voor ons beiden misschien goed geweest. Ik weet niet wat ik had gedaan als hij zich had verplaatst", aldus Thijs. De brute inval van een volstrekt vreemde hakt er behoorlijk bij hem in. Een soortgelijk incident uit het verleden komt weer bij hem boven. Af en toe loopt hij weg van het interview.

"Die vent heeft in een kamerhoekje staan plassen. Overal lag slijm en bloed. Zijn actie was gelukkig niet tegen ons persoonlijk gericht. Hij zocht denk ik een slaapplekje", vervolgt Carla. De indringer was niet op zoek naar geld of kostbare spullen. De portemonnee van Carla werd niet aangeraakt. De Jack Russel van het paar sloeg niet aan op de indringer. "Die lag lekker bij ons op bed te slapen. Ging wat snuffelen bij de bank waarop die gozer lag. Hij dacht zeker dat het een logé was", vertelt Thijs even later.

De gealarmeerde politie was er binnen tien minuten. Een busje uit Berkel en Rodenrijs en eentje uit Rotterdam. De man slaapt nog, als hij wordt geboeid. In de keuken van de bungalow trekken agenten hem zijn schoenen aan. Een jas heeft hij niet bij zich in de vrieskou. "Waarom doen jullie dit?", vraagt de man verward aan de agenten. Hij wordt afgevoerd in een busje.

Later vraagt het openbaar ministerie of de man zijn excuses mag komen aanbieden. Thijs wil er niet aan en hoeft geen bloemetje. Carla wil weten waarom hij hier in de buurt was. "Was hij ergens drugs aan het verhandelen? Enkele spullen zijn vervangen en schoongemaakt met dank aan de verzekeraar. De emotionele schade blijft. Je schrikt je toch helemaal te pletter."

Meer berichten

Shopbox