Simon Fortuyn (Leefbaar 3B) en Kathy Arends (VVD) naast elkaar in de verkiezingscampagne tijdens het radiodebat in het gemeentehuis.
Simon Fortuyn (Leefbaar 3B) en Kathy Arends (VVD) naast elkaar in de verkiezingscampagne tijdens het radiodebat in het gemeentehuis. (Foto: Gerrit van Loon)

Een lokaal en liberaal motorblok

Door Gerrit van Loon

Begin deze week is Simon Fortuyn (wethouder en lijsttrekker van Leefbaar 3B) als verkenner begonnen met het formeren van een coalitie voor Lansingerland. Samen met de VVD –dat ook twee zetels won- is er een motorblok. Gekeken wordt met welke partijen een brede coalitie gevormd kan worden.

Lansingerland – Maandag begon Simon Fortuyn als verkenner aan de formatie. Hij gaat deze dagen samen met secondant Wouter Hoppenbrouwer (voormalig fractievoorzitter Leefbaar 3B) in gesprek met alle acht partijen. Omdat eenmanspartij Neeleman zijn zetel niet wist te behouden, telt de raad geen negen, maar acht partijen.

De VVD laat het initiatief aan Leefbaar 3B. Kathy Arends: "We kijken met veel vertrouwen uit naar de periode die aanbreekt. Het is tijd om samenwerking te zoeken met de andere partijen. Zoeken naar overeenkomsten en praten over de verschillen. Met uiteindelijk het ultieme doel; onze inwoners laten wonen in een veiligere en dienstbare gemeente. De gemeente Lansingerland is er voor de inwoners en niet andersom."

Na Leefbaar 3B (9 zetels) en de VVD (7 zetels) heeft het CDA de meeste zetels (5). De Christendemocraten werkten de afgelopen vier jaar goed samen met Leefbaar 3B in de coalitie, maar zijn nu nog niet helemaal zeker van een plaatsje in het gemeentebestuur. "Het was natuurlijk een teleurstellende uitslag. Qua aantal stemmen is het CDA ongeveer gelijk gebleven, maar door de hogere opkomst in verhouding achteruit gegaan. We missen de laatste restzetel op 15 stemmen, echt zuur", aldus Matthijs Ruitenberg.

Hij vindt het nog wat opportuun om te reageren op coalitiesuggesties. "Onze insteek is een coalitie met een robuuste meerderheid. Het CDA maakt graag deel uit van zo'n coalitie", wil hij nog kwijt. De drie grootste partijen hebben samen een meerderheid van 21 van de 33 zetels. Maar Leefbaar 3B wil het huidige wethoudersaantal van vier behouden.

Als vierde partij komen D66, WIJ Lansingerland en ChristenUnie in aanmerking. Allen hebben drie zetels, WIJ werd van deze drie net de grootste. Coalitiepartij ChristenUnie haalde 10% meer stemmen dan in 2014. D66 is de verliezer. De coalitiepartij had in de vorige periode vier zetels.

Wethouders

Het ziet er naar uit dat Jeroen Heuvelink (D66) zijn beroep als wethouder kwijt is.

Ook wethouder Ankie van Tatenhove (CU) moet vrezen. Leon Hoek (WIJ Lansingerland) staat te trappelen om wethouder te worden. Aan enthousiasme bij hem geen gebrek, aan ervaring in het openbaar bestuur wel. Leon Hoek liet eerder al weten niet voor iedere portefeuille een wethouderskandidaat te hebben.

Meer berichten