Matthijs Machielse (VVD), het jongste raadslid van Lansingerland, zit. Nestor Henk Meester (links, Leefbaar 3B) kijkt glimlachend toe.  Foto: GvL.
Matthijs Machielse (VVD), het jongste raadslid van Lansingerland, zit. Nestor Henk Meester (links, Leefbaar 3B) kijkt glimlachend toe. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Jongeren bestormen gemeenteraad

Door Gerrit van Loon

Matthijs Machielse (21, VVD), Dave Bergwerff (24, CDA) en Selgei Gabin (25, GroenLinks) zijn vorige week geïnstalleerd als raadslid van Lansingerland. Machiel Crielaard (22, Leefbaar 3B) zit nog even in de wachtkamer. Wat willen deze jonge politieke honden?

Lansingerland – Burgemeester Pieter van de Stadt is, als voorzitter van de raad, trots op de mix van oude en jongere raadsleden. "Passend bij een jonge gemeente als Lansingerland. Sommigen zijn zelfs met voorkeursstemmen gekozen." Matthijs Machielse (VVD) bijvoorbeeld. "Awesome", reageerde hij toen de uitslag bekend werd. "Dank voor ieders steun en stemmen, nu aan de slag", twitterde hij, met gebalde spierballen-emoji's. Machielse komt uit een ondernemend en groot gezin. "Ik hoor genoeg dingen om mij heen waarvan ik denk; hè, dat kan beter. Ik ben raadslid geworden om die dingen te delen en te werken aan oplossingen. Rechtvaardigheid en vrijheid vindt hij 'enorm belangrijk'. "In de raad is niet voldoende aandacht voor de belangen van de nieuwe generatie. Ik wil een plek voor jongeren. Om te wonen, werken, sporten, te chillen, maar ook ín de politiek. Die plek heb ik nu veroverd. Nu het geluid van de volgende generatie laten horen."

Leeftijdsgenoot is Dave Bergwerff, student Bestuurskunde in Rotterdam en wonend in Bergschenhoek. Als vers CDA-raadslid stipt hij twee punten aan waar hij oplossingen voor wil vinden. "Ten eerste de 540 asielgerechtigden in Lansingerland, waarvan het overgrote merendeel in de bijstand zit. Ze zijn vaak de taal niet machtig. Kunnen contracten niet lezen. Ik wil daar mee aan de slag. Ander punt: de wietteelt. Het CDA wil geen coffeeshop in de gemeente. Ik zag dat Pijnacker er een in het centrum krijgt. Daar kunnen we lessen uit trekken." Selgei Gabin van GroenLinks gaat 'vrij open' de raadsperiode in. "Ik hoor één en ander en wil een socialer geluid laten horen. Wat er socialer kan? Daar heb ik nu nog geen praktijkvoorbeelden van. Maar ik ga mij inzetten voor de belangen van de jeugd, zoals woningtekort onder jongeren."

Meer berichten