Al 10 keer logeerde de dertienjarige Franzi (vooraan voor Irene) uit Berlijn bij de Delftse familie Ammerlaan.
Al 10 keer logeerde de dertienjarige Franzi (vooraan voor Irene) uit Berlijn bij de Delftse familie Ammerlaan. (Foto: Irene Ammerlaan)

Familie al 10 keer gastgezin

Door Annemarie de Vries

Irene Ammerlaan is vrijwilligster bij de stichting Europa Kinderhulp. Jaren geleden had ze zich aangeboden als vakantie-ouder. Irene: "Ik dacht: we hebben het zo goed, een beetje schikken moet toch kunnen." Ze kregen Franzi uit Berlijn te logeren, die inmiddels al 13 jaar is. Van het één kwam het ander en nu is Irene coördinator voor de regio Zuid-Holland.

Lansingerland e.o. - De Delftse familie heeft zelfs haar vakantie-plannen erop aangepast en blijft in de zomervakantie thuis. Irene: "Dat komt omdat ik standby moet zijn voor gezinnen die vragen of hulp nodig hebben, maar als gastgezin kun je ook prima met je gastkind op vakantie hoor. Ik ken zat gezinnen die hun gastkind al jaren mee naar de camping nemen." Dat is gelijk het leuke van Europa Kinderhulp. Het idee is dat je een kind met een moeilijke thuissituatie even lekker kind kunt laten zijn. Je krijgt, als dat mogelijk is, elk jaar hetzelfde kind te gast. Irene: "Het eerste jaar is dat natuurlijk voor beide kanten even wennen, maar de jaren daarna gaat het steeds makkelijker. Je bouwt dan een band op."
Overigens hoef je zelf geen kinderen te hebben om een gast-kind op te vangen. Irene: "Ook alleenstaanden of gepensioneerden komen in aanmerking. Je kunt je tot 70 jaar aanmelden. Een kamertje over hebben is voldoende. Het gaat om een stukje aandacht. Gewoon lekker buiten kunnen spelen in een veilige omgeving, zonder op een broertje of zusje te hoeven letten of samen aan tafel eten is voor hen al bijzonder genoeg". Uiteraard gaat de organisatie niet over één nacht ijs, immers die ouders moeten er wel op kunnen vertrouwen dat hun kind veilig is. Daarom volgt er na aanmelding altijd een huisbezoek en is een VOG (verklaring omtrent gedrag) van de gast-ouder(s) verplicht.
Maar hoe zit dat dan met de taal? Irene: "Dat gaat eigenlijk heel makkelijk. Met handen en voeten en google translate kom je een eind. Veel mensen spreken wel een beetje Duits ook, maar als je een kindje uit Oekraine krijgt is dat een ander verhaal, maar ook dan blijkt dat het allemaal prima lukt. De kinderen pikken heel snel wat Nederlands op. Franzi verstaat inmiddels alles."

 

Meer berichten