Logo 3B-krant.nl


Ook aan de Gemeentewerf in Berkel en Rodenrijs gaat de schop de grond in. Berkel en Rodenrijs bouwt door voor alle doelgroepen. Foto: GvL.
Ook aan de Gemeentewerf in Berkel en Rodenrijs gaat de schop de grond in. Berkel en Rodenrijs bouwt door voor alle doelgroepen. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Berkel bouwt begeesterd woningen

Door Gerrit van Loon

In en buiten het centrum van Berkel en Rodenrijs wordt driftig gebouwd aan nieuwe woningen. De 3B-Krant licht diverse projecten toe en kijkt met een schuin oog naar ontwikkelingen in Bergschenhoek en Bleiswijk.

Berkel en Rodenrijs - Op de plek van de voormalige brandweerkazerne aan de Warmoezerij komen zes appartementen. Bouwbedrijf Batenburg start begin april met de eerste heiwerkzaamheden. Het project De Werf is inclusief zorgvilla 'Berckendael'. Gedurende de bouw wordt de Warmoezerij afgesloten voor verkeer. Dat kan tot medio december 2018 duren. Tot die tijd is de Warmoezerij te bereiken via de Westersingel. De eigen parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners komen onder het gebouw (met groene gevel) in een afsluitbare garage.

Verderop aan de Laan van Romen wordt het voormalige kantoor van 3B Wonen gesloopt. Stichting Algemene Seniorenhuisvesting Berkel en Rodenrijs laat er 19 appartementen bouwen. Burgemeester Pieter van de Stadt staat al klaar om in april de eerste paal van het appartementengebouw de grond in te slaan. Stichting ASB hoopt mei volgend jaar te starten met de verhuur.

Aan de buitenrand van Berkel, op het terrein van de voormalige palletfabriek Hordijk, gaat ook flink gebouwd worden. De gemeente sloot al een overeenkomst voor woningontwikkeling af. De bedoeling is om circa 120 gasloze woningen met een gevarieerd aanbod van appartementen, twee-onder-één-kapwoningen, rijwoningen en vrijstaande woningen neer te zetten. Er moet 20% aan sociale huur- en 10% aan sociale koopwoningen komen. In het wijkje wordt de nadruk op energiezuinig gelegd. De hand van D66-wethouder Jeroen Heuvelink is hier zichtbaar. Naar verwachting trillen de eerste palen de tweede helft van 2019 de grond in.

Binnen de uitbreiding van het winkelcentrum zitten ook nieuwe woningen, 180 appartementen in diverse prijsklassen. Waarvan een fors deel bestemd is voor starters. De gemeente ondertekende vorige week de overeenkomst met een projectontwikkelaar en bouwer en maakt zo Berkel-centrum tot hoofdwinkelcentrum van Lansingerland.

De andere kernen? In Bergschenhoek verloopt de verkoop van Parkzoom 3 succesvol. Met 72 starterswoningen, rijwoningen, energiezuinige woningen, alsook twee-onder-een-kap-woningen en vrijstaande villa's aan het water. Bleiswijk? Daar gaat de gemeente een 11.250 m2 groot stuk bouwgrond eerder afnemen van de verkoper. Lansingerland betaalde zich scheel aan rente (36.302,42 euro per jaar), terwijl de agrarische grond niet eens bouwrijp was. Tijden veranderen.

2 reacties
Meer berichten

Shopbox