Formateur Jaap Paans is een ervaren bestuurder met een achtergrond in Rotterdam. Hij was er griffier, evenals in Dordrecht. Foto: Alblasserdam
Formateur Jaap Paans is een ervaren bestuurder met een achtergrond in Rotterdam. Hij was er griffier, evenals in Dordrecht. Foto: Alblasserdam (Foto: Gerrit van Loon)

Twee vrouwen en twee mannen

Door Gerrit van Loon

Het ziet er naar uit dat Lansingerland twee vrouwelijke en twee mannelijke wethouders krijgt. De helft van de hoofdrolspelers houdt zich nog stil. Van de andere helft was het al duidelijk. De Alblasserdamse burgemeester Jaap Paans sleutelt aan het nieuwe college.

Lansingerland – De twee huidige wethouders van Leefbaar 3B en ChristenUnie blijven aan als wethouder. Dat Simon Fortuyn (Leefbaar 3B) en Ankie van Tatenhove (ChristenUnie) opnieuw wethouder worden is geen geheim. Sterker nog, ze spraken die ambitie al uit tijdens de verkiezingscampagne. Van Tatenhove was achter lijsttrekker Kees-Jan Markus de sterke tweede (wethouders)kandidaat. Fortuyn, de initiatiefnemer voor de coalitie van Leefbaar 3B, VVD, ChristenUnie en WIJ Lansingerland, was er ook altijd duidelijk over. Hij wil en gaat door als wethouder in Lansingerland. Niet in Rotterdam, waar de band sterk mee is.

De nieuwe coalitiepartijen VVD en WIJ Lansingerland lieten eerder aan deze krant hun wethouderskandidaten doorschemeren. Lijsttrekkers Kathy Arends (VVD) en Leon Hoek (WIJ Lansingerland) hebben zelf die ambitie. Al hangt dat bij beiden wel af van de beschikbare portefeuilles. De twee houden zich in deze spannende dagen van formeren op de vlakte. "Er gaan eerste gesprekken met de partijen plaatsvinden en is het dus wat opportuun om uitingen te geven over portefeuilles", zegt Kathy Arends. "Maar een goede balans tussen mannen en vrouwen is altijd goed", knipoogt ze.

Leon Hoek heeft niet voor alle portefeuilles goede kandidaten. Hij laat na de verkiezingen niet meer het achterste van zijn tong zien. "We gaan het eerst over de inhoud hebben, pas daarna komt de wethouderskwestie aan de orde", is zijn enige zinnetje. Die inhoud wordt besproken met burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam. Hij is aangesteld als procesbegeleider bij de coalitieformatie in Lansingerland. "Al mag je het ook formateur noemen", lacht Fortuyn. Wanneer precies de wethouders officieel bekend worden is nog niet bekend.

Jaap Paans: "Lansingerland heeft, na de fusie, een bestuurlijk en financieel moeilijke periode achter de rug. Maar het vorige college en burgemeester Van de Stadt hebben effectief orde op zaken gesteld. Lansingerland is een van de aantrekkelijkste woon- en werkgemeenten van de regio. Met veel plezier, vertrouwen en energie ga ik aan de gang om de gemeente voor vier jaar van een stabiele en hechte coalitie te voorzien."

Meer berichten