Een groot deel van de vrijwilligers die voor u klaar staan in de gezellige (Kringloop)winkel in Berkel en Rodenrijs. Foto: Marianne Dijkshoorn.
Een groot deel van de vrijwilligers die voor u klaar staan in de gezellige (Kringloop)winkel in Berkel en Rodenrijs. Foto: Marianne Dijkshoorn. (Foto: Marianne Dijkshoorn)

Kringloopwinkel is bijzonder sfeervol

Door Marianne Dijkshoorn 

"Wij hebben de gezelligste winkel van Berkel Centrum," zegt Noekie Constanje van Kringloopwinkel Berkel en Rodenrijs trots. In de kringloopwinkel aan de Nieuwstraat ligt alle spullen keurig gesorteerd en schoongemaakt te wachten op de nieuwe eigenaar. De prijzen zijn laag en toegankelijk. Tot slot krijgen alle klanten nog een kopje koffie aangeboden waardoor de winkel een warm welkom geeft.

Berkel en Rodenrijs – De winkel straalt een huiskamergevoel uit, dit komt doordat Astrid Oversluizen de winkel decoreert naar het thema van het seizoen. Zo staan er nu gezellige potjes met lentebloemen in de spotlight en hangt de zomerkleding op maat in de rekken. De acht vrijwilligers doen er alles aan om de winkel zo netjes mogelijk te houden en werken er met veel enthousiasme. De winkel draait zonder elke vorm van subsidie. Naast dat de mensen er vrijwillig werken ondersteunen zij met de opbrengst nog tal van goede doelen zoals: de Voedselbank, Kika, Dierenlot en onverkochte boeken gaan naar de papiercontainer van speeltuin de Kievit.
In de winkel krijgen mensen met een achterstand een kans. Zo hebben er diverse mensen met een beperking werkervaring opgedaan en leert vrijwilliger Trina Tsering Key Tsang beter Nederlands. Vaak blijven de vrijwilligers er jaren hangen doordat het team aanvoelt als een vriendenkring. Ook papagaai Marly geeft de winkel extra sfeer. Dat hij geliefd is door de klanten bleek wel toen hij ontsnapt was, veel klanten hielpen toen met zoeken. "Dat de winkel in haar zesjarig bestaan zijn sporen heeft verdiend blijkt wel uit het feit dat kinderen de winkel vaak 'Het Winkeltje' noemen en dat sommige mensen alleen komen voor de koffie en gezelligheid," lacht Gré Reijnhoudt.
Een vaste klant geeft maar al te graag deze referentie over de winkel: "Ik kom hier graag, want ze hebben veel en een goede sortering. Als ik iets specifieks zoek en het komt daarna binnen, dan houden zij het apart. Tot slot vind ik de prijzen goed want die zijn laag en op waarde."
Ondertussen wordt de bank waarop de vrijwilligers zitten verkocht. Morena Basily lacht "Dat gebeurt wel vaker, dan pakken we gewoon een ander." Tevens worden nieuwe spullen binnengebracht. "Kleine dingen mogen gewoon in de winkel worden gebracht, grote meubels halen we op en checken die eerst of deze nog verkoopbaar zijn," zegt Constanje. Hij vervolgt: "Ook de statushouders die in de Hergerborg wonen komen bij intrek spullen kopen voor de inrichting van hun kamer en als zij doorstromen naar een gezinshuis brengen zij het weer terug. Kortom, het is hier echt een kringloopwinkel waar veel weer terugkomt."

Meer berichten