Vragen rondom geluidsoverlast HSL

Lansingerland - De PvdA-fractie in Lansingerland is bang dat de oplossingen voor de geluidsproblematiek rondom de HSL nog verder op de lange baan worden geschoven of zelfs afgelast. Daarom stelde de fractieleden vragen aan het college van B&W. De HSL loopt dwars door Lansingerland heen en is al jaren een hoofdpijndossier: een enorme financiële strop, vertraging van treinen en veel geluidsoverlast. In 2015 beloofde het ministerie 37 miljoen voor maatregelen die de geluidsoverlast moeten beperken. Eind 2017 werd een overeenkomst getekend tussen de stichting Stop Geluidsoverlast HSL, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en Infraspeed om een volgende stap te maken richting het realiseren van de maatregelen om de HSL stiller te maken.

Fractieleider Petra Verhoef: "We schrokken dus best van berichtgeving op 28 maart van RTV Rijnmond. Kort samengevat is het volgens de NS hard nodig om ontwerpfouten, die bij de aanleg van de spoorbaan zijn gemaakt, eruit te halen. Alleen dan kunnen treinen op tijd kunnen rijden. Het artikel van RTV Rijnmond zegt ook: "Hoeveel de nieuwe aanpassingen aan het HSL-spoor gaan kosten, is onduidelijk." Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) ziet voorlopig geen reden om fors te gaan investeren. Van Veldhoven noemt de bedragen die rondgaan 'ontzettend groot'. Ze heeft geen extra geld beschikbaar. "De bestaande financiële kaders zijn leidend", aldus RTV Rijnmond.

Verhoef: "Ik had graag gehad dat de wethouder veel actiever had gecommuniceerd. Vanaf 9 april rijdt hier overdag iedere 5 minuten een trein over het HSL-spoor. Straks worden de beoogde maatregelen tegen de geluidsoverlast in Lansingerland ondergesneeuwd door de grote technische en financiële problemen waar het gehele HSL-project op nationale schaal mee te maken heeft. We willen van de verantwoordelijke wethouder onder andere horen of hij van plan is om op korte termijn in contact te treden met de minister en/of staatssecretaris over deze kwestie, met het doel toch op korte termijn tot minder herrie van HSL te komen". Binnen 30 dagen wordt antwoord van het college verwacht.

Meer berichten