Bewoner Dirk Hoebee bij de regenboog-oversteek die hij maar de grootste kolder vindt. "Leg die neer voor de deur van mensen die dat willen." Foto: GvL.
Bewoner Dirk Hoebee bij de regenboog-oversteek die hij maar de grootste kolder vindt. "Leg die neer voor de deur van mensen die dat willen." Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Roze optocht het volgende in Berkel?

Door Gerrit van Loon 

Dirk Hoebee (79) waarschuwt in een open brief het gemeentebestuur voor de parkeerproblematiek en verkeersonzin rondom het centrum van Berkel en Rodenrijs. De voorzitter van de bewonersvereniging Westerplein ergert zich vaker, maar spreekt ditmaal op persoonlijke titel.

Berkel en Rodenrijs – Dirk Hoebee woont drie jaar boven het winkelcentrum, daarvoor jarenlang aan de rand van het centrum. Zijn vrouw is moeilijk ter been. Bij het instappen van hun auto, levert dat weleens problemen op met andere, haastige automobilisten op het parkeerterrein. Hoebee: "Zij houden zich niet aan de rijrichting. De witte pijlen die dat aangeven, zijn niet zichtbaar meer. Weggesleten."

In zijn open brief draagt Hoebee oplossingen aan. "Op de kop van elke rijstrook zou het gemeentebestuur lage borden kunnen neerzetten. Het wordt er steeds drukker en er dient orde te zijn. Nu doet iedereen maar wat. Met als gevolg vaak een opéénhoping van stemverheffingen en verkeersstremming op de Gemeentewerf." Hoebee komt zelf ook in aanraking met automobilisten. "Van die gastjes met petjes op die dan met hun handje wuiven dat ik achteruit moet met de auto. Nou, ik verrot het", vertelt de scherpe bejaarde. Hij loopt naar een oversteekplaats op de Westersingel. "Valt je niets op? Al maanden ontbreekt er bij één van de twee oversteekplaatsen een voorrangsbord. Fietsers met kinderen rijden hier gewoon door."

Wanneer Hoebee zondags naar de kerk loopt, ergert hij zich aan hekken met goederen (zoals wc-papier) die buiten staan bij de Action en Kruidvat. "Dat is een nieuwe inrichting van het centrum niet waard. Heb je straks mooi, dure, tegels, staat dat erop. Het zwerfafval is ook een ramp. Het vorige gemeentebestuur liet zo'n motorvegertje komen met een laadwagentje erachter om de zakken in te gooien. Nu blijven vuilniszakken vol zitten en pikken de kraaien erin. Dat geeft een rommel."
Wat de bezorgde bewoner misschien nog wel het meest steek is de regenboogzebra op de Herenstraat. "In verkiezingstijd waren er GroenLinks-activisten folders aan het uitdelen. Die heb ik er op aangesproken, want de regenboog-oversteek kwam uit hun kokertje. Ik vroeg: waarom is dat? Zei er één dat de zoon van een vriendin nog in de kast zit. Waarom moeten ze daar anderen mee hinderen in het openbaar?" Hoebee heeft kosteloos advies, met een knipoog. "Leg de regenboog-oversteekplaats voor de deur van de mensen die dat willen. Ik heb al horen fluisteren dat diezelfde mensen alle bruggen langs de Rodenrijseweg en Noordeindseweg willen verwijderen. Om net als in Amsterdam een roze optocht door de vaarten te laten."

Meer berichten