Vanaf 25 mei is de AVG van kracht, een Europese wetgeving ter bescherming van de privacy.
Vanaf 25 mei is de AVG van kracht, een Europese wetgeving ter bescherming van de privacy. (Foto: Dreamstime)

Verenigingen aan de bak met AVG

Door Marianne Dijkshoorn

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat op 25 mei 2018 in en dat heeft best wel wat invloed op de verenigingen en vrijwilligersorganisaties in Lansingerland. Het maakt hierbij niet uit hoe groot de vereniging is of wat voor activiteiten zij doen. Door de wet moeten organisaties zorgvuldiger met persoonlijke gegevens omgaan.

Lansingerland - "Je moet er goed over nadenken welke gegevens je als vereniging de leden vraagt en waarom," zegt Annemieke Kerstens van VIP Lansingerland. Samen met Rob Schilthuis van Welzijn Lansingerland gaf zij de 'Bijeenkomst AVG voor verenigingen'. Zoals te verwachten viel was de workshop vol. Kerstens vervolgt: "De AVG omschrijven voor je vereniging kost tijd, het moet, maar maak het niet te moeilijk. Hou het praktisch! Een plan van een A4 kan al goed zijn." De AVG is van toepassing voor alle organisaties die gegevens van personen in een bestand bewaren. Dit gaat van e-mailadressen tot huisadressen tot geboortedata. Alle organisaties moeten zich aan de regels houden. Dat geldt zowel voor het bewaren in digitale bestanden als in mappen op een plank, deze moeten voortaan veilig worden opgeborgen zonder dat vreemden daar bij kunnen.

Welzijn Lansingerland heeft een stappenplan met praktische tips van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk beschikbaar gesteld aan vrijwilligersorganisaties:

Stap 1: Ga na waarom, hoe en wat welke gegevens worden opgeslagen. Stap 2: Laat jouw leden weten wat je bewaart aan gegevens. Stap 3: Leg vast hoe de organisatie met de data omgaat en zorg voor een beveiligde omgeving. Stap 4: Stel zo nodig een functionaris voor de gegevensbescherming aan. Stap 5: Met een Privacy Impact Assessment breng je in beeld wat de gevolgen zijn van het verzamelen van persoonsgegevens voor de personen zelf. Stap 6: Informeer of zorg voor een opleiding voor vrijwilligers die werken met gegevens. Stap 7: Stel een procedure op voor het melden van datalekken.

Het volledige stappenplan is op te vragen via info@viplansingerland.nl of 010-5225545. "Bij vragen kunnen mensen hier terecht. Wij weten inmiddels veel van de AVG en kunnen de meeste vragen beantwoorden. Als wij het niet weten kunnen we de hulp inroepen van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Sommige verenigingen krijgen via de landelijke bond handreikingen, zo heeft KNVB haar leden al een format gestuurd, deze zijn zeer bruikbaar." zegt Schilthuis. Hij vervolgt: "Voor nu is het belangrijk dat alle verenigingen gaan nadenken over welke gegevens zij opvragen en wat zij ermee doen en dat vastleggen op papier."

Meer berichten