Ook afgelopen vrijdagmiddag was het weer zoeken naar een plekje in het centrum. Voor café 't Vierkantje is het geluk (of niet) hebben. Foto: GvL.
Ook afgelopen vrijdagmiddag was het weer zoeken naar een plekje in het centrum. Voor café 't Vierkantje is het geluk (of niet) hebben. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Tekort aan parkeerplaatsen centrum

Door Gerrit van Loon

Bezoekers van het centrum van Berkel en Rodenrijs hebben nauwelijks parkeerplaatsen tot hun beschikking waar ze kort kunnen staan. Het CDA stelt over het tekort van deze zogeheten kortparkeerplaatsen vragen en komt met oplossingen.

Berkel en Rodenrijs – Raadslid Hans van der Stelt (CDA) wil een uitbreiding van de blauwe parkeerzone in het centrum van Berkel en een heropening van de parkeergarage van de voormalige Jumbo-supermarkt. Die garage is particulier bezit en dus geen eigendom van de gemeente Lansingerland.

Het CDA vindt dat de aanwezigheid van genoeg parkeergelegenheid effect heeft op de aantrekkelijkheid van winkels en daarmee op de lokale economie. De coalitiepartij uit het vorige college is van mening dat in Berkel-centrum het aantal parkeerplaatsen voor kort parkeren -de zogenaamde blauwe zone- onder druk staat. Dat komt mede door het wegvallen van parkeerplaatsen bij het Vierkantje en in de Nieuwstraat. De druk treedt vooral aan de zijde van het 'oude centrum' op.

Van der Stelt hoopt dat het nieuwe college bereid is de parkeerterreinen in de Terpstraat als blauwe zone aan te wijzen om zodoende meer parkeergelegenheid voor winkelend publiek te creëren. Een andere oplossing zou de heropening zijn van de parkeergarage van het pand waarin de Jumbo-supermarkt zat.

"Bij de herstructurering van Berkel-centrum bestaat het voornemen om bij café 't Vierkantje en in de Herenstraat parkeerplaatsen (blauwe zone, bestemd voor kort parkeren) te laten vervallen en parkeerplaatsen te concentreren in blauwe zones aan beide uiteinden van het uit te breiden winkelcentrum", licht Van der Stelt toe. "Er verdwijnen hierdoor in het centrum circa 35 parkeerplaatsen voor kort parkeren. In het 'oude centrum', is praktisch alleen in en op het parkeerterrein van de Molenwerfstraat parkeergelegenheid.

Berkel-centrum bevat veel winkels die -net als de supermarkten- gebaat zijn met parkeerplaatsen voor kort parkeren in de nabijheid, vindt het CDA. De Terpstraat bevat twee parkeerterreinen (één achter het politiebureau en één aan de achterzijde van de winkels), die geen onderdeel zijn van de blauwe parkeerzone en lang parkeren mogelijk maken. Hiervan wordt overdag vooral gebruik gemaakt door winkelpersoneel. Het CDA denkt dat door deze plaatsen onderdeel te maken van de blauwe zone (met ontheffing voor de bewoners, evenals in de Nieuwstraat) er meer gelegenheid nabij het centrum ontstaat.

Fiets en OV

Winkelpersoneel zou kunnen uitwijken naar omliggende straten of -nog beter- gestimuleerd worden om met fiets of OV naar het werk te komen, aldus Van der Stelt.

Meer berichten