Foto: Gerrit van Loon

Pitten in het Polderhuis

Het beeldbepalende Polderhuis aan de Bergweg Noord in Bergschenhoek wordt een Bed & Breakfast. Dit op het eerste oog leuke nieuwtje haalde de afgelopen week alle lokale kranten, ook deze. Achter het korte bericht schuilt een groter verhaal waarin de schijn van belangenverstrengeling bijna geen schijn meer is.

Het gemeentebestuur gunde het Polderhuis via een openbare procedure voorlopig aan een driemanschap. Eén van hen is Mieke Hoek-Kerver. Partner van raadslid Leon Hoek (WIJ Lansingerland). Ze wonen samen met hun dochters en hond in Het Polderhuis. Hoek huurt er vanaf 1986. Toen Het Polderhuis in verkoop moest, zei hij gebruik te zullen maken van zijn opgebouwde huurrechten. Het Polderhuis wordt geschat op een verkoopwaarde van 810.000 euro.

Allemaal mooie woorden, transparant is het niet

Lansingerland ontving drie inschrijvingen voor koop. Die zijn op criteria beoordeeld. Een B&B behoudt de identiteit van het gebouw en levert een bijdrage aan het sociaal maatschappelijk leven en levendigheid van het dorpscentrum. Het driemanschap was zowel financieel als functioneel het meest voordelig. De uiteindelijke verkoopovereenkomst wordt aan het college voorgelegd. Op de stukken komt geheimhouding. Met als argument dat de financiële belangen van partijen anders in het geding zijn. Geheimhouding tot het pand juridisch is geleverd. De keuze voor de partner van Hoek wekt bij bewoners argwaan. De bestemming van het Polderhuis is nu maatschappelijk. Bij een B&B wordt dat wonen. Bestemmingswijziging gaat niet zomaar. De verkoopwaarde verandert drastisch. Opbrengsten van een B&B lopen niet direct in de miljoenen euro's. En een verbouwing mee financieren is geen optie. De eigenaresse van B&B aan de Oosteindseweg twitterde haar ongeloof. "Ik heb al 8 jaar een B&B in Bergschenhoek, heel leuk maar omzet kan nooit de aankoop van zo'n pand verantwoorden voor een 'normale' prijs. Ik ben niet bang voor concurrentie, maar het moet wel eerlijk gaan en niet ten koste van de inwoners." Ze stemde nota bene op WIJ.

"Lansingerland staat landelijk bekend als gebrekkig op gebied van integriteit", vindt een bekende Berkelaar, die de burgemeester oproept karakter te tonen. De samenwerking van de gemeente met Nieuwe Lansinger Stroom, een energiecoöperatie, is een ander schimmig voorbeeld. Er werd een overeenkomst voor vier jaar gesloten om bestaande woningen te verduurzamen. Menno van der Woude van de energiecoöperatie is echtgenoot van raadslid Ineke den Heijer (D66). Bewoners schreven een waarschuwingsbriefje over deze belangenverstrengeling waarbij is afgeweken van gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Belastingbetalers kunnen niet per definitie uitgaan van goede bedoelingen. Raadsleden moeten alleen al de schijn van belangenverstrengeling niet willen. Bewoners zijn klaarwakker op die punten. Ze pitten niet wat betreft Het Polderhuis, zoals de gemeente misschien hoopt.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft over Lansingerland

Hans Ouwerkerk
Meer berichten