Voorzitter Ronald Vedder (links) en Frits Heel van Winkeliersvereniging Berkel Centrum voor het gemeentehuis van Lansingerland.    Foto: GvL.
Voorzitter Ronald Vedder (links) en Frits Heel van Winkeliersvereniging Berkel Centrum voor het gemeentehuis van Lansingerland. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Van duizend naar 25 duizend euro

Winkeliersvereniging Berkel Centrum vraagt van de gemeente een jaarlijkse subsidie van 25.000 euro om het winkelgebied gezellig, schoon en veilig te houden. Nu krijgt de vereniging met 130 leden jaarlijks slechts duizend euro. "Wij hebben een professionaliseringsslag gemaakt."

Berkel en Rodenrijs – Voorzitter Ronald Vedder en bestuurslid Frits Heel stonden vorige week strak in het pak voor het gemeentehuis. Ze hadden een afspraak met het ambtelijk apparaat over de aangevraagde subsidie. De komende jaren wil de vereniging, die in drie jaar steeg van 75 naar 130 leden, meer investeren. "Niet alleen in aantrekkelijke activiteiten voor de leden, maar vooral ook in de promotie van het totale centrum, waarbij steeds vaker de openbare ruimte wordt betrokken. Wij leveren hiermee een bijdrage aan de lokale economische groei", wordt aan de gemeente geschreven.

In drie jaar is er veel veranderd bij de winkeliersvereniging. De bedrijvigheid en aantrekkelijkheid worden gestimuleerd. De bekende vlinderstrikken, hanging baskets en informatieborden, het komt allemaal uit de koker van de winkeliersvereniging die ter vergelijking keek naar hoe financiële ondersteuning bij andere gemeenten geregeld is.

"Uit eigen onderzoek en een rondgang bij verschillende winkeliersverenigingen blijkt dat dit soort promoties door veel gemeentes financieel worden ondersteund. Gemiddeld komt dit neer op zo'n 10 á 15% van de jaarbegroting van een vereniging", schrijven de winkeliers. "Die 25.000 euro is goed te rechtvaardigen. Alleen al aan de kerstverlichting zijn we zo'n bedrag kwijt", licht Frits Heel toe. "Misschien komen we in een later stadium met de gemeente samen uit op 10.000 euro, maar we kunnen onderbouwen waarom we deze bedragen voor ogen hebben", vult Ronald Vedder aan.

De gemeente staat welwillend tegenover de plannen. Op langere termijn wil Lansingerland het beheer van de buitenruimte uitbesteden. Het Rijk kort gemeenten op die taken. De winkeliersvereniging dit best zelf doen. Zo gaat het afval van ondernemers gescheiden ophalen. Dat project start 1 juni. "Uniek binnen West-Europa, en dat in Berkel en Rodenrijs", vertelt Vedder. Wat betreft camerabewaking houdt de winkeliersvereniging het simpel. Er wordt niet een gloednieuw, uitgebreid nieuw systeem aangeschaft, maar ingespeeld op wat er al hangt en dat gekoppeld aan nieuwe initiatieven. "Efficiënt", weet Heel. "De jaarlijkse duizend euro voor het Sinterklaasfeest past niet meer bij de huidige activiteiten en doelstelling die wij en de gemeente hebben." De brief is voor Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) een aankomend bespreekpunt.

Meer berichten