Manon, Elvera, Talitha, Rosalie, Elise en Kristel - de oprichters van Project390 - vragen aandacht voor naasten van moordenaars. 'Als naaste van een moordenaar kun je eigenlijk gewoon aansluiten onderaan de lijst voor een psycholoog.'
Manon, Elvera, Talitha, Rosalie, Elise en Kristel - de oprichters van Project390 - vragen aandacht voor naasten van moordenaars. 'Als naaste van een moordenaar kun je eigenlijk gewoon aansluiten onderaan de lijst voor een psycholoog.' (Foto: )

Hulp voor naasten van moordenaars

Door de redactie

Wanneer iemand om het leven gebracht wordt, is er vaak veel aandacht voor de nabestaanden van het slachtoffer. Ze krijgen praktische, financiële en emotionele hulp. Het hele land leeft mee. Maar wat als je aan de andere kant van de tragedie staat? Het overkwam Elvera Smink, toen haar schoonmoeder tot tweemaal toe haar man vermoordde. Elvera gaat nu anderen helpen om hun verhaal te doen en zette daarvoor Project390 op.

Rotterdam - "Ik vind dat er te weinig aandacht is voor de naasten van moordenaars", vertelt Elvera. "Hulporganisaties als slachtofferhulp zijn er eigenlijk alleen voor de naasten van het slachtoffer, als naaste van een moordenaar kun je eigenlijk gewoon aansluiten onderaan de lijst voor een psycholoog. Ik wil dat deze mensen gehoord worden."
Samen met vijf fotografen startte ze Project390, een initiatief waarbij er door middel van integere fotografie een stem gegeven wordt aan de groep waar nu niemand aan denkt. "Voor sommigen van jullie is dit gevoel misschien maar al te bekend", vertelt mede-oprichter Manon van Roosmalen. "Een gevoel dat je wellicht hebt weggestopt, omdat er eigenlijk niet over gepraat mag (of kan) worden." Volgens de oprichters van Project390 rust er een taboe op het ervoor uitkomen dat je familie bent van een moordenaar. Elvera: "Met dit project hopen wij iedereen ervan bewust te maken dat we allemaal mensen zijn en dat we niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daden van een ander."
De dames roepen daarom iedereen op die zijn of haar verhaal wil doen. "Ik weet dat het moeilijk kan zijn je verhaal te delen, maar bij ons word je met open armen ontvangen", aldus Elvera die uitlegt dat de naam Project390 verwijst naar de code die de politie gebruikt als melding voor een moord of poging tot moord.
Naasten kunnen niet alleen hun verhaal kwijt, ze worden ook uitgenodigd op de foto te gaan. "De foto's die wij maken zijn mooi en integer. We kunnen de persoon in kwestie ook onherkenbaar in beeld brengen", zegt Elvera. De foto's en verhalen zullen later dit jaar te zien zijn op een bijzondere foto-expositie, die gesteund wordt door de gemeente Rotterdam. Om dit te kunnen bekostigen zijn de oprichters een crowdfunding gestart op Voor de Kunst. Elvera: "Aan het fotograferen en het luisteren naar de verhalen zijn geen kosten verbonden. Het geld dat we ophalen zetten we volledig in voor de expositie en het doorbreken van het taboe dat rust op dit onderwerp."
Ben jij een naaste van een moordenaar en wil je meedoen, kijk op www.project390.nl.

Meer berichten