Piet van de Gaag op de fiets bij de wegversmalling. Foto: Amel Bali
Piet van de Gaag op de fiets bij de wegversmalling. Foto: Amel Bali ( Foto: Amel Bali )

Versmallingen zorgen voor gevaar

Amel Bali

Tussen oktober 2013 en oktober 2014 zijn er door de provincie Zuid-Holland versmallingen aangelegd aan de Hoekeindseweg, parallel aan de N209 tussen Bergschenhoek en Bleiswijk. Het doel was het verminderen van de snelheid van het gemotoriseerd verkeer. Ook is de maximumsnelheid van 80 km per uur naar 60 km per uur teruggebracht in het kader van verkeersveiligheid. Echter ervaren fietsers de huidige situatie in sommige gevallen als onveilig

BERGSCHENHOEK – Nadat Piet van de Gaag uit Bergschenhoek dit zelf had ondervonden, besloot hij contact op te nemen met de redactie van de 3B-krant om dit probleem aan te kaarten, in de hoop dat de gemeente er wat aan zal doen. "De aangegeven fietspaden stoppen subiet bij deze vernauwingen in de weg en de fietser wordt gedwongen evenals het overige verkeer zich op de rijbaan te begeven. Het kan toch niet de bedoeling zijn geweest dat genoemde aanpassingen de situatie voor de fietser gevaarlijker heeft gemaakt", zegt hij. Van de Gaag heeft zelf ook nagedacht over mogelijk andere oplossingen voor de verkeerssituatie op de Hoekeindseweg. "Een doorgaand fietspad, zonder knelpunten in de weg met verhogingen in het wegdek om snelheden van het gemotoriseerd verkeer te verminderen, zou een betere oplossing zijn geweest", vindt hij.

Hoog op agenda
Volgens wethouder Simon Fortuyn valt het gevaar wel mee en is de verkeersveiligheid voldoende gewaarborgd. "Aan elke aanpassing aan een weg zijn in veel gevallen voor- en nadelen. Zo ook hier. In mijn ogen is de verkeersveiligheid voldoende gewaarborgd met deze gekozen oplossing. Van de Gaag is het niet eens met de mening van Fortuyn. "Ik fiets hier regelmatig van Bergschenhoek naar Bleiswijk en maak het vaker mee. Onlangs fietste ik op het fietsgedeelte en moest ik mij plots op de rijbaan begeven, terwijl er achter mij een vrachtwagen reed. Ik voelde me er niet prettig bij. Je maakt als fietser toch een onverwachte beweging voor de andere weggebruikers", legt van de Gaag uit. Wethouder Fortuyn neemt de opmerkingen van van de Gaag wel serieus en geeft aan hierover in gesprek te zullen gaan. "Verkeersveiligheid staat bij ons hoog op de agenda. Wij gaan met de provincie in gesprek over de verkeersveiligheid van de provinciale wegen in onze gemeente", belooft Fortuyn. Van de Gaag is blij met de stap. "Het is een goede zaak dat hier serieus naar gekeken gaat worden, daar ben ik blij om."

Meer berichten