Foto:

Lopende zaken

Gerrit van Loon

Wie afgelopen week stelde dat het in de polder van Lansingerland altijd lekker rustig is, had ik beticht van fake-news. Het was raak. Er gebeurde van alles. Bijna niet bij te houden. Allereerst natuurlijk de Avondvierdaagse. Die voerde over kronkelige polderwegjes, langs kassen en langs tafeltjes met verse komkommers uit diezelfde kassen. De blikken vooruit en omhoog. Oppassend voor onweer en hoosbuien, maar ook genietend van de prachtige horizon. Vooral in het Rottemerengebied is dat een belevenis op zich.

Opvallend dat de foto's achteraf beduidend minder in aantal waren dan voorheen. Zoals dat ook was na de braderie in Bleiswijk. "Door de belachelijke doorgeslagen Europese regelgeving (AVG) geen foto's van de gezellige braderie. Immers, anders schending privacy", twitterde een boos raadslid van Leefbaar 3B. Gelijk heeft ie. We moeten niet doorschieten.

Hop, hop. Lopen is voor de Bleiswijkse wijkagent Hans Enzlin momenteel lastig. Hij heeft een blessure aan zijn voet, vandaar dat hij verstek liet gaan bij de braderie. In de auto, vrolijk zwaaiend met zijn hoofd uit het autoraampje, zagen we Willem-Alexander richting Anthura aan de Cyclamenweg zoeven om daar het 80-jarig jubileum van het bedrijf op te luisteren.

In de polder van Berkel ook één en al vrolijkheid. De buitendienst bracht geschilderde bloemen, vlinders en bijen aan op de omheining van de wc van de Tuin van Floddertje. Er staat nu een fleurig gepimpt toilet. Ander evenement was de goed bezochte Dag van de Bouw 2018. Geïnteresseerden konden even loeren bij het nieuwe Station Lansingerland – Zoetermeer.

Was dan alles pais en vree afgelopen week? Nee, dat nooit. Ook het Lansingerlandse leven loopt niet in een rechte lijn en kent zijn bochten en nuances. De grote brand aan de Kleihoogt waar asbest bij vrij kwam noemen we een nare belevenis. Op een rotonde van de Klapwijkseweg klapten weer eens een personenauto en fietser op elkaar. Langlopend probleem. Een korte termijnoplossing is er hier nog niet.

Een ander naar voorval buiten de kern van Bergschenhoek, maar binnen de gemeentegrenzen overkwam John Pinto E Neto en zijn gezin. Er liep plotseling een vrouw op zijn erf die hond Bella op de foto zette en vervolgens dreigde met aangifte van dierenmishandeling. ,,Ze zei foto's te hebben waarop staat dat onze hond geschopt wordt", aldus Pinto E Neto. De vrouw, vermoedelijk van Oost-Europese afkomst, reed in een grijze sportieve auto na een tijdje weer weg. Vermoed wordt dat het om een afleidingsmanoeuvre ging om later de hond te kunnen stelen. De politie is op de hoogte.

Deze week begon wel weer met nieuw vertier in de polder. Voor de 28e (!) keer was het Ezeltjesdag bij 't Ezelsbruggetje aan de Kooilaan. De week is nog niet voorbij. Dit weekend staat Lansingerland Live op het programma. Wie dus nog durft te beweren dat hier niets te beleven valt, moet zeker eens live de polder in gaan.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft graag en veel over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten