De bezoekers krijgen uitleg over de verschillende bloemen in de polder. Foto: Amel Bali.
De bezoekers krijgen uitleg over de verschillende bloemen in de polder. Foto: Amel Bali. (Foto: Amel Bali)

Bloemenspeurtocht bij de Melkschuur

Amel Bali

De vlinders bloemen en insecten vinden steeds vaker de weg naar de polder Schieveen in Berkel en Rodenrijs. Deze is sinds 2015 in beheer bij de boswachters. Afgelopen zondag werd er door Natuurmonumenten een bloemenspeurtocht georganiseerd in de Polder. Het vertrekpunt was de Melkschuur. De speurtocht trok een kleine groep speurders.

BERKEL EN RODENRIJS – Mariska en John van Groningen bezochten samen de Melkschuur. "Het was wel even zoeken, maar we zijn er", vertelt Mariska van Groningen. "Mijn man houdt erg van bloemen en de natuur. Het leek ons een zinvolle besteding, deze mooie zomerdag." Al lopend op het struinpad, kregen de bezoekers meer tekst en uitleg bij de verschillende bloemen in de wei. De vrijwilligers van de melkschuur vertelden over de verschillende bloemen, insecten en vlinders, die steeds vaker in de polder te vinden zijn. "De natuur is mooi en moet vooral spontaan groeien. We moeten deze stukjes natuur koesteren, vooral zo dicht bij een grote stad als Rotterdam. Dit is een mooie plek om even op adem te komen. Dat de natuur hier nu lekker haar gang gaat, kan ik alleen maar toejuichen", zegt Van Groningen.

Verandering

De polder is sinds 2015 in beheer bij de boswachters. Volgens boswachter Maurice Kruk is het proces van natuurbeheer er een met een lange adem. "We kunnen inmiddels wel zien dat de samenstelling van bloemen en kruiden aan het veranderen is. Het is opvallend dat er steeds meer paardenbloemen en pinksterbloemen komen. Ook groeit er steeds meer van een bepaalde grassoort, namelijk het reukgras", vertelt Kruk. Daarnaast zien de boswachters ook verschil in toename van het aantal vlinders. "We hebben een vrijwilligster, die het aantal soorten vlinders telt. Het afgelopen jaar waren er 23 verschillende soorten te vinden. Ik schat dat dit er veel meer zijn, dan in het begin. Er stond toen ook weinig in het grasland. Alles is erop gericht om het van een voedselrijk gebied, naar een voedselarm gebied te brengen", vertelt Kruk. Voorheen was er bijvoorbeeld veel gras voor de koeien beschikbaar. Dit proberen we nu terug te dringen. Er beginnen nu juist meer kruiden en bloemen te groeien", vertelt hij. In de polder groeit momenteel ook de Kamillekruid. De kruiden groeien spontaan. Soms van zaden die nog diep in de bodem van de grond zitten en soms van rondvliegende zaden.

Onder het beheer van de melkschuur valt ook de berm van het pad. De andere weilanden rondom de Melkschuur worden verpacht aan boeren. Er zijn afspraken gemaakt met de boeren over wat ze met het weiland doen. Er zijn momenteel ook plannen voor de inrichting van de Schiebroekse polder. Het doel is om daar uiteindelijk ook de insecten, bloemen en vlinders terug te brengen.

Meer berichten